Blinit sopivat talviin pakkaspäiviin täydellisesti, sillä niiden paistaminen lämmittää koko keittiön ja täyttäviä, maukkaita blinejä on kotoisa syödä. Lisäkkeeksi tarvitsee vain hieman piparjuurella terästettyä punajuurisalaattia ja illallinen on valmis.

DSC_0036.jpg

Blinitaikinan teko aloitetaan kuten minkä tahansa lettujen tekeminen: kylmä maito, hiiva, suola ja puolet jauhoista sekoitetaan keskenään. Sen jälkeen taikina saa turvota huoneenlämmössä tunnin, jonka jälkeen siihen sekoitetaan kananmunista erotetut keltuaiset, sulatettu voi sekä loput jauhot, jonka jälkeen annetaan taas turvota tunti. Lopuksi kananmunista erotetut valkuaiset vatkataan vaahdoksi, joka käännellään taikinan joukkoon. Sitten vain paistetaan.

Ja paistaminen onkin se lysty osuus, sillä blinitaikina ei jostain syystä tartu laisinkaan kiinni! Paistamiseen ei siis tarvita rasvaa eikä lettumestarin tutkintoa, vaan kuka tahansa saa blineihin kauniin paistopinnan ja voi vaikka heittäen kääntää blinit pannulla. Toki jos haluaa lisää voin makua blineihin, ne voi paistaa pienessä määrässä voita... 

DSC_0035.jpg

Tällaisen aimo keollisen blinejä saa aikaan seuraavalla reseptillä:

4 dl kevytmaitoa

1 pss kuivahiivaa

3 dl tattarijauhoja

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

4 kanamunaa

25 g sulaa voita.

Blinit ovat ehdottomasti parhaita heti paistamisen jälkeen, joten eikun syömään! Näiden blinien päälle tulee smetanaa, punasipulia ja kirjolohen mätiä sekä kylmäsavulohta. Lisäkkeenä on salaatti, joka on tehty edellisestä ruoasta tähteeksi jääneistä uunissa paahdetuista punajuurista.

DSC_0034.jpg

Kypsänä raastettujen punajuurien joukkoon raastetaan yksi iso omena ja raasteiden joukkoon sekoitetaan piparjuuritahnaa, suolaa ja ripaus mustapippuria mausteeksi. Mielettömän hyvää ja raikasta tuhtien blinien kaverina. Piparjuuritahnan määrällä voi säätää salaatin maun voimakkuutta, joten kannattaa aloittaa pienellä nökäreellä ja lisätä sitten halutessaan. Ja piparjuuren maku kyllä pyöristyy tekeytyessään, joten ei kannata säikähtää, jos ensipuraisu on liian voimakas. 

Nämä maistuvat niin hyviltä tuulessa ja tuiskussa suoritetun pienen happihyppelyn jälkeen!