Olen ennenkin kirjoittanut tänne siitä, että kuivakakuilla on aivan liian huono maine ja epäosuva nimi. Tai onhan toki niitäkin kuivakakkuja, jotka oikein pölisevät, mutta harvoin sellaisiin enää missään törmää. Tämä omenahillosta mehukkuutensa saava maustekakku on niin mehevä, että sormet jäävät syömisestä ihan tahmeiksi. Ja gluteenittomaksi tätä ei uskoisi, ellei tiedä asian todellista laitaa!

20171112-190722.jpg

Löysin omena-maustekakun reseptin Kotilieden sivuilta Elämäni suupaloina -blogista ja tuunasin sen gluteenittomaksi sekä hieman mausteisemmaksi, ja tässä on lopputulos:

4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

3 dl sokeria (vähennä, jos käytät makeaa omenasosetta tai -hilloa!)

2,5 tl kardemummaa

1 tl neilikkaa

1 tl kanelia

2 tl ruokasoodaa

2 dl kotitekoista omenasosetta (ei tarvitse olla erityisen makeaa)

100 g sulaa margariinia

1 prk (200 g) kermaviiliä.

Ihan ensin voidellaan torvivuoka ja jauhotetaan se gluteenittomilla korppujauhoilla. Sen jälkeen kuivat aineet mitataan leivontakulhoon. 

20171112-121509.jpg

Keskenään sekoitettuihin kuiviin aineisiin sekoitetaan puuhaarukalla omenasose, sula margariini sekä kermaviili. Kananmunaa tähän taikinaan ei tarvita laisinkaan, joten vaihtamalla kermaviilin kasvipohjaiseen valmisteeseen tästä saisi vegaanisen kakun. Myös margariinin kohdalla täytyy tietenkin varmistaa, että tuote on täysin kasviperäinen.

Joululta tuoksuva ja ihanan ilmava taikina kaadetaan jauhotettuun torvivuokaan ja laitetaan 175-asteisen uunin alatasolle. 

20171112-122308.jpg

Paistoaika on noin 35 minuuttia, jonka jälkeen tikulla kokeiltaessa taikina ei enää tartu tikkuun mutta kakku on edelleen upean kostea ja mehevä kauttaaltaan. Kun kakku on jäähtynyt hetken vuoassaan, se kumotaan. 

20171112-130351.jpg

Kuivakakut paranevat tekeytyessään, joten odotteluvaiheessa leipurin kärsivällisyys punnitaan. Tämäkin saisi odotella ainakin vuorokauden ennen syömistä, jotta omenan maku pääsee esiin ja mausteiden maut tekeytyvät oikein parhaimmillensa. Pieni pala täytyi kuitenkin maistella jo paistopäivän iltana...

20171112-200709.jpg

Rakenne muistuttaa hieman porkkanakakkua, mutta maussa tuntuvat ennen kaikkea jouluiset mausteet kardemumma, neilikka ja kaneli. Luulen, että kanelin maku pääsee vielä enemmän oikeuksiinsa, kunhan omenan maku hieman voimistuu :)