Torstai on perinteinen hernerokkapäivä, ja hernekeiton kanssa täytyy tietenkin olla pannaria. Tänään perinteet saivat kuitenkin kyytiä, ja keittiö muuttui ehdaksi kuhnjaksi, kun hernekeiton sijaan tuli seljankaa ja pannarin sijaan blinejä. Ootsin harasoo!

Kumpikin ruoka ottaa oman aikansa valmistaa, mutta ovat ehdottomasti sen väärti :)

Kanaseljanka

3 maustamatonta broilerin koipireittä

keitinliemeen vettä, kanaliemikuutio, sipulia ja purjoa

2 porkkanaa

2 perunaa

1 sipuli

puolikas purjo

1 valkosipulin kynsi

puolikas kaali (n. 500 g)

ylikypsää kinkkua (n. 300 g)

mustia oliiveja

kapriksia

suolakurkkua

tomaattipyrettä

kokonaisia mustapippureita

laakerinlehti

suolaa

Ensin keitin kanat kypsiksi liemessä (noin 45 min) ja otin ne leikkuulaudalle jäähtymään. Liemestä siivilöin sattumat pois ja kaadoin liemen takaisin kattilaan.

seljanka.jpg

Sillä välin kun kanat vielä keittyivät, pilkoin perunat ja porkkanat pieniksi, hienonsin kelta-, valko ja purjosipulit yhteen astiaan, pilkoin kaalin ja laitoin sen paistinpannulle (öljyyn ja voihin) miedolle lämmöllä kypsymään. Lisäksi pilkoin myös oliivit ja suolakurkut yhteen asiaan kapristen kanssa. Sipulit laitoin kuullottumaan, ja kuullottuneihin sipuleihin sekoitin pari ruokalusikallista tomaattipyrettä. Hella tulee siis jokseenkin täysmiehitetyksi!

DSC_0163.jpg

Ensin kanaliemeen menevät kypsymään perunat, porkkanat ja kaali. Kaalia maustoin ripauksella suolaa ja sokeria ennen keittoon laittamista. Kun vihannekset olivat kypsyneet noin 10 minuuttia, lisäsin tomaattipyre-sipuliseoksen sekä pilkotut kanat ja kinkut ja jälleen annoin makujen tasaantua.

seljanka2.jpg

Viimeiseksi lisäsin suolaiset ainekset eli oliivit, kaprikset ja suolakurkun sekä runsaasti persiljaa. Sen jälkeen keitto sai miedolla lämmöllä porista viitisentoista minuuttia.

DSC_0168.jpg

Suolaa lisäsin vielä teelusikallisen verran aivan lopuksi, koska runsas vihannesten määrä tuntui imevän kaiken suolan. Annokseen vielä nokare smetanaa ja voila!

DSC_0171.jpg

Jälkkäriksi siis blinejä, joiden vaihekuvat ja teko-ohje löytyy aiemmasta postauksestani 

http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/03/ootsin-harasoo-makuja-venalaisesta-keittiosta.

Blinit

4 dl maitoa

25 g hiivaa

0,5 tl suolaa

1,5 dl tattarijauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

2 rkl sulaa voita

Keitin blinien täytteeksi tölkillisen kondenssimaitoa, joka muuttuu keittyessään ihanaksi kinuskiksi. Kahden tunnin keittämisellä kinuski on vain aavistusten ruskeaa ja sopivan tahmeaa ja paksua, mutta jos haluaa aivan tummanruskeaa ja todella jämäkkää tavaraa, kannattaa keittää ainakin kolme tuntia.

DSC_0189.jpg

Aivan ihana yhdistelmä; hiivaleipäinen ja aavistuksen happaman tattarinen blini yhdessä suussasulavan makean ja tahmean kinuskin kanssa! :)

DSC_0191.jpg

Prijatnava appetita!