Kirjoitin tänne kesäkuussa (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2014/06/kasvun-seurantaa-ja-sadonkorjuun-ensihelmia) viljely-yrityksistäni, ja nyt on aika tsekata, kuinka kokeilujen kävi. Kasvatin pottuja Ikean kassissa, ja kun naatit olivat aivan kellastuneet ja kaatuneet pitkin pituuttaan, aloin möyhiä kassin sisältöä - ja perunoitahan sieltä löytyi!

IMG_0860-normal.jpg

Näppituntumalla sanoisin, että käyttämäni turve oli liian tiivistä ja siihen olisi voinut lisätä vaikka hiekkaa kuohkeuttamaan kasvualustaa. Potut olivat nääs aika pieniä. Toisekseen epäilen, että aurinkoinen seinän vierusta oli liian kuuma paikka loppukesästä; ensi kesänä siirrän "kasvimaani" hieman varjoisempaan paikkaan. Kaikesta huolimatta kassin seitsemästä ituperunasta kasvoi kesän aikana aimo läjäys kauniita, kullankeltaisia perunoita.

IMG_0862-normal.jpg

Aivan yhtä hyvä onni ei käynyt sipuleiden kanssa, sillä yksikään oikeaan kasvimaahan istutettu istukas ei menestynyt. Ikea-sipuleistakin yksi päätti itsepäisesti olla kasvamatta, mutta muut viisi osoittivat sentään jonkinlaisia elonmerkkejä. Mistään jättisipuleista ei voi puhua, mutta kauniita ne ainakin ovat... Ja tuoksuvat ihan oikealle punasipulille!

IMG_0863-normal.jpg

Jos sipulit eivät menestyneet, chilit ovat kasvaneet niidenkin puolesta!

IMG_0865-normal.jpg

Isoja punaisia chilejä on jo yksi satsi huoneenlämmössä kuivumassa, ja lisää tulee jokaisena aurinkoisena päivänä. Nämä pojuset todella tarvitsevat kaiken mahdollisen lämmön kasvaakseen, joten paikka talon eteläseinustalla on selvästi ollut juuri oikea. Nyt vain täytyy keksiä, mitä kaikelle tälle chilille tehdään... Itse kun en edes pidä tulisesta ruuasta, vaan haluan chilistä poltteen sijaan vain aromeja ja pikanttia jälkipotkua. Esimerkiksi tomaattikastikkeeseen saa mahtavan aromin hiukan makeaksi kuivuneesta chilistä, ja mistäpä tomaattikastike olisi parempaa kuin omista tomaateista...

IMG_0869-normal.jpg

Tomaatteja kuitenkin kylmä alkukesä lannisti vähintään yhtä paljon kuin basilikaa, joten ne ovat vasta nyt ruvenneet kypsymään. Isot black russian -tomaatit ovat vielä aivan vihreitä, mutta toisaalta aivan samoin kävi tavalliselle runkotomaatille viime kesänä. Silloin, ja myös tänä syksynä, ratkaisu on tuoda tomaatit sisälle huoneenlämpöön kypsymään siinä vaiheessa, kun hallayöt palelluttaisivat ulkona hytisevät tomaattiparat... Pieniä, oransseja kirsikkatomaatteja on kypsynyt pitkin kesää, ja ne ovat uskomattoman ma-kei-ta!

Nyt kun sato on korjattu, täytyy alkaa pähkäillä, mitä ihanaa näistä herkuista tekisi. Minulla on jossain jemmassa Jamie Oliverin perunasalaatin resepti, johon tulee ainakin perunaa, sipulia, kapriksia, sitruunaa ja oliiviöljyä... Ehkä kaivelen sen ja tuunaan siitä oman sadonkorjuusalaattini.

Vai mitä te lukijat ehdottaisitte syksyn juureksista ja vihanneksista tehtäväksi? :)