Hauskaa vappua! Klara vappen!

DSC_0022.jpg

Vappuun kuuluu ehdottomasti kolme asiaa: sima, munkit ja erilaisista naposteltavista koostuva vappuaaton brunssi (joka tosin yleensä syödään vapunaaton iltana...).

Brunssilla täytyy olla ehdottomasti kuohuvaa, erilaisia raikkaita salaatteja, juustoa (tänä vappuna hallumia), perunasalaattia, nakkeja ja pientä suolaista (ruisnappeihin tehtyjä mäti-smetana-punasipulialkupaloja).

vappubrunssi2.jpg

Suolaiset voivat kuitenkin vaihdella vuodesta toiseen, mutta munkit ja sima pysyvät. Sima on tänä vuonna tehty 50:50-suhteella fariinisokerista ja kidesokerista, ja siinä on sekä sitruunan kuorta että mehua, joten lopputuloksena on todella raikkaan sitruunainen ja sopivasti tumma sima. Myös munkit saivat tänä vappuna aavistuksen simaisan maun, koska niissä on kardemumman ja vaniljan lisäksi sitruunan kuorta antamassa makua. Tuli parhaat munkit ikinä!

Maku-lehden (3/15) sitruunamunkit

5 dl kevytmaitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 muna (alkup. ohjeessa 2)

1 rkl kardemummaa

1 sitruunan kuori

2 tl vaniljasokeria

12 dl vehnäjauhoja (alkup. 14-15)

75 g voita (alkup. 150)

(alkup. 2 tl suolaa)

+ öljyä paistamiseen

+ sokeria päälle

DSC_0010.jpg

Makuaineita tulee todella reilusti, joten myös valmiissa munkeissa on ihanasti sekä kardemumman että sitruunan makua. Ja mikä rakenne! Koskaan ei ole pullataikinan teko onnistunut niin hyvin, että taikina oikeasti ei jää ollenkaan kiinni astiaan eikä käsiin mutta on silti helppoa käsitellä ja ihanan pehmeää ja kupsakkaa valmiina! Ja miten hyvin taikina kohoaa!

vappumunkit.jpg

Taikina tosiaan on helppoa käsitellä, joten teimme siitä kolmenlaisia munkkeja. Perinteisiä rinkelin mallisia...

DSC_0012.jpg

... sekä kierrettyjä ja pyöreitä pullia, jotka on sormella rei'itetty munkeiksi.

DSC_0013.jpg

Paistaminenkin sujuu kuin tanssi, kunhan muistaa varoa kuumaa öljyn kanssa. Munkit paistuvat todella nopeasti öljyssä, ja kypsyyden näkee oikeastaan jo värin perusteella.

munkinpaisto.jpg

Lopuksi kierittely sokerissa, lasiin tilkkanen simaa ja on ensimmäisen testimaistelun aika. I-ha-naa! Häivähdys sitruunaa raikastaa munkin makua ihanasti, mutta ei kuitenkaan muuta liiaksi perinteisen leivonnaisen olemusta :)

simaa.jpg

Kun suupielet on pyyhitty munkkien sokerista, voi kokeilla myös jotain uutta. Olen jo pitkään haaveksinut espanjalaisten makeasta aamupalasta, joka paistetaan kuten munkki ja jota voi dipata kaakaoon tai vaikka suklaakastikkeeseen. Bienvenidos Suomeen churrot!

Churrotaikina muistuttaa hieman tuulihattutaikinaa, jota pursotetaan kuumaan öljyyn noin sormen kokoisiksi tikuiksi. Ensin kiehautetaan kattilassa vettä, voita ja ripaus suolaa ja vatkataan kulhossa kananmunat kevyesti vaahdoksi. Kun vesi-voiseos on kiehahtanut, siihen lisätään vehnäjauhot voimakkaasti sekoittaen. Lopuksi joukkoon lisätään munavaahto edelleen sekoittaen. Valmis taikina on kiiltävää, kiinteää ja pysyy hyvin kasassa.

DSC_0023.jpg

Taikina kaadetaan pursotinpussiin (lämmönkestävään, koska taikina on melko hottia), ja siitä pursotetaan suoraan kuumaan öljyyn "sormenpaksuisia ja noin 10 sentin mittaisia tankoja". Pähkäilin, tehdäkö pikkurillin vai peukalon paksuisia tankoja, ja tein vähän monenkokoisia. Churrot kypsyvät kuitenkin melko hitaasti, joten ohuemmat oli huomattavasti helpompi saada kypsiksi myös sisältä. Paistoaika on joka tapauksessa pidempi kuin munkkien, useita minuutteja kummaltakin puolelta.

churrot.jpg

Valmiit churrot pyöritellään kaneli-sokeriseoksessa. Taikinan pieni suolaisuus yhdistyy ihanasti sokerin makeuteen ja kanelin mausteisuuteen, ja tangot ovat todella rapeita! Ihanaa sormisyötävää sellaisenaan, ja varmasti vielä herkullisempaa dipattuna suklaakastikkeeseen tai oikein paksuun ja tuhtiin kaakaoon.

DSC_0027.jpg

Ei ole perinteisen munkin voittanutta, mutta churrot päätyvät ehdottomasti uudelleen tehtävien listalle. Näillä voisi herkutella vaikka sunnuntaibrunssilla, eikä vuodenajan tarvitse olla lähelläkään vappua :)

Churrot

2,5 dl vettä

100 g voita

0,25 tl suolaa

2,5 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

+ öljyä paistamiseen

+ kanelia ja sokeria päälle