Glada vappen! Simapulloissa rusinat hinautuivat pintaan jo alkuviikosta ja hetihän juomaa täytyi päästä maistelemaan. Maku oli kuitenkin vielä silloin melkoisen valju ja tekeytymätön, mutta nyt se alkaa olla kohdillaan ja vappujuomalla voi kilistellä suu messingillä :)

20140501_113825%5B1%5D-normal.jpg

Vappu ei kuitenkaan olisi vappu eikä sima simaa ilman munkkeja. Ne vain kuuluvat yhteen. Nämä munkit ovat mamman mainioita munkkeja, enkä minä töiltäni päässyt osallistumaan kuin syömisvaiheeseen, joten ainoat kuvatkin ovat valmiista lopputuloksesta.

20140501_113835%5B1%5D-normal.jpg

Lopputulos on niin mainion kupsakka ja kuohkean pehmeä munkki, että jaan kuitenkin reseptin, vaikka en itse leiponutkaan:

5 dl maitoa

50 g hiivaa (simaan meni herneen kokoinen nökö, joten lopun voi käyttää tähän, jos ei muuten ole menekkiä hiivalle)

1 1/2 dl kidesokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1 dl juoksevaa margariinia

n. 14 dl vehnäjauhoja

Kädenlämpöiseen maitoon lisätään hiiva, sokeri, kardemumma, suola, kananmunat ja margariini. Jauhot alustetaan taikinaan vähitellen, koska aina koko määrää ei tarvita ja taikinasta ei haluta kovaa kivimöykkyä. Mitä pehmeämpi taikina, sitä kupsakampi munkki. Alustettu taikina saa kohota puolisen tuntia, jonka jälkeen siitä pyöritellään munkkeja A tavalla tai B toisella: joko voi pyöritellä pyöreitä pullia, joihin tekee reiän keskelle ja pyörittelee sormilla reikää riittävän isoksi tai pyöritellä ohuen tangon, josta leikkaa sopivan mittaisia pätkiä ja kiinnittää päät yhteen sormin pyörittelemällä. Tyyli on vapaa!

Munkit paistetaan öljyssä (n. 1 litra), jonka sopivan kuumuuden (170-180 astetta) voi testata tipauttamalla sinne pienen leipäpalan. Jos palanen ruskistuu noin minuutissa, öljy on riittävän kuumaa. Munkkeja paistetaan öljyssä kummaltakin puolelta minuutti tai pari, kunnes ne ovat kullanruskeita. Paistamisen jälkeen munkit on hyvä nostaa vaikka leivinpaperille, jotta paperi imee liian öljyn pois.

Halutessaan munkit voisi toki kuorruttaa esim. tomusokerikuorrutuksella (ah, berliininmunkit <3), mutta vappuun kuuluu ehdottomasti sokerihuurretut munkkirinkilät :)

Öljyssä kypsentämisessä on aina omat jännitysmomenttista (ethän laita koskaa liesituuletinta päälle!), ja jotta minäkin pääsen osalliseksi siitä, aion vielä tässä vapaapäivän ratoksi testata bataattisipsejä. Raportoin pian, jäivätkö sormet mandoliiniin tai syttyikö rasvapalo ;)