On olemassa piparkakkuja ja sitten on piparkakkuja. Nämä ovat piparkakkuja isolla peellä; resepti on peräisin Ulpu Järvisen Joka kodin keittokirjasta (WSOY 1982), jossa mainostetaan olevan 44 tekstikuvaa, 8 värikuvaa ja liitteenä sienikartta. Sienikartasta tässä tilanteessa viis, mutta sivulla 46 komeilee maailman mahtavin paraisten piparkakkujen resepti.

Ensin kiehautetaan kattilassa makuaineet:

250 g voita

200 g sokeria

1,5 dl tummaa siirappia

2 tl kanelia

2 tl inkivääriä

2 tl neilikkaa

1 rkl pomeranssinkuorta

(Ja tässä vielä alkuperäisesti reseptistä poiketen 0,5 tl maustepippuria. Toisinaan sen sijaan laitettu myös kardemummaa ja / tai muskottipähkinää.)

IMG_1044.jpg

Pulpahtanut massa saa jäähtyä sen verran, ettei lisättävät kananmunat muutu kokkeliksi.

IMG_1046.jpg

Kun sormi ei pala massaa maistellessa, siihen lisätään yksitellen 2 kananmunaa voimakkaasti vatkaten. Munien ansiosta massa vaalenee ja kuohkeutuu jonkin verran ja näyttää kutakuinkin alla olevan kuvan väriseltä.

IMG_1047.jpg

Seuraavaksi taikinaan lisätään jauhot, joihin on sekoitettu 3 tl soodaa ja 0,5 tl suolaa. Reseptissä puolikarkeita vehnäjauhoja on 0,5 kg, mutta ei kannata humauttaa kaikkia kerralla, koska jauhot käyttäytyvät joka kerta hieman eri tavalla.

Itse käytin jauhoja noin 550 grammaa, mutta määrään vaikuttaa myös se, että lorautin taikinaan ruokalusikallisen konjakkia.

IMG_1049.jpg

Taikina ei saa olla kovaa, mutta napakkaa sen täytyy olla, jotta taikina on mukavaa käsitellä ja piparkakut säilyttävät muotonsa ja rapsakkuutensa.

Käärin taikinan kelmuun ja laitoin jääkaappiin kovettumaan (myös maku syvenee uskomattomalla tavalla!) yöksi.

piparitaikina.jpg

Siellä se jääkaapissa pötköttää ja odottaa huomista leipomushetkeä :) Kelmu on siitäkin hyvä pelkkään kulhoon verrattuna, että se hidastaa taikinarosmojen työtä ;)

Näin se j-sesonki on virallisesti ja konkreettisesti aloitettu; I-HA-NAA! #isojii #joulu #joulunlapsi