Tämän tomaattipiirakan ehtii tehdä vaikka aamutuimaan tai aivan kohta ovella oleville yllätysvieraille, koska se on yksinkertainen, vaivaton ja nopea. Ja superherkullinen.

Pohja tehdään suoraan piirakkavuokaan, jota ei tarvitse edes voidella eikä leivinpaperittaa. Vuuassa sekoitetaan 2,5 desiä vehnäjauhoja, 1,5 desiä kauraleseitä ja teelusikallinen leivinjauhetta. Sekoitettujen jauhojen keskelle kaadetaan keskenään sekoitetut 0,75 desiä vettä ja 0,75 desiä öljyä. Öljy ja vesi tosin sekoittuvat keskenään perin huonosti (syy lienee aineiden erilaisissa koostumuksissa, mutta juuri se oppi ei ole kemian tunneilta tarttunut minun päähäni...), mutta haarukalla vatkaamalla ne saa jotenkuten sekoitettua.

20140506_072903%5B1%5D-normal.jpg

Taikina sekoitetaan tasaiseksi esim. lusikalla ja lopuksi omia käsiä apuna käyttäen ja painellaan vuuan pohjalle ja reunoille.

20140506_073216%5B1%5D-normal.jpg

Pohjaa esipaistetaan 175 asteessa noin 12-15 minuuttia. Sen jälkeen päälle pilkotaan maukkaita ja kypsiä tomaatteja, joiden päälle voi ripotella hieman mustapippuria ja suolaa. Tomaattien päälle (ja halutessaan myös tomaattikerrosten väliin) ripotellaan juustoraastetta. Tässä versiossa käytin 4 keskikokoista tomaattia ja laitan juustoa ainoastaan piirakan pinnalle.

Tämä piirakka on ollut suolaisia suosikkejani jo usean vuoden ajan, ja sitä tulee tehtyä niin pitkä aika keväästä syksyyn, kun maukkaita tomaatteja on saapusalla. Joskus kun olen kaivannut vaihtelua, olen laittanut tomaattikerrosten väliin vihreää pestoa enkä moittisi sitäkään versiota, mutta nyt uusi sesonki on hyvä aloittaa perinteisellä reseptillä.

20140506_074725%5B1%5D-normal.jpg

Piirakkaa paistetaan 175 asteessa sen verran, että tomaatit kypsyvät ja juusto saa kauniin värin. Itse nostan yleensä piirakan vähintään uunin keskitasolle tai jopa hieman ylemmäs, jotta juustoon todella tulee väriä. Paistoaika on noin 15-20 minuuttia.

20140506_082135%5B1%5D-normal.jpg

Tätä piirakkaa on kehunut moni sellainenkin syöjä, joka on ensin vastustellut, että "en minä oikein noista kasvispiirakoista..." Kannattaa siis rohkeasti kokeilla, sillä lopputulos on todella maukas ja tuhti, vaikka piirakassa ei ole minkäänlaista lihaa eikä munamaitoseosta.