Joku kirjoitti joskus eräässä naistenlehden kolumnissaan, että erikoisten yrttien ja mausteiden ostaminen on järjestelmällisen jääkaapin tuho, koska ne jäävät aina puoliksi käytettyinä lojumaan ajatuksella "kyllä minä tätä vielä johonkin käytän". Totta puhuu hän! Löydän ihanan reseptin, ostan sitä varten tuoretta korianteria tai purkillisen samba oylekia tai tölkillisen harissaa, käytän tuotteesta kourallisen tai teelusikallisen tai hyppysellisen - ja loppu jää odottamaan best före -päiväyksen saapumista. Näin meinasi käydä myös tuoreelle inkiväärille, jota tarvitsin uunilohta varten teelusikallisen mutta jota täytyi ostaa suurensuuri juuri. Vaan eipäs käynytkään, mutta menen siihen kohta. Ensin siis itämainen lime-inkivääriuunilohi.

n. 600 g lohifileetä + marinadiin:

soijakastiketta

sweet chili thaita

1 limetin kuori ja mehu

tuoretta raastettua inkivääriä

valkosipulin kynsi

mustapippuria.

Minulla ei ole marinadiin mitään tarkkoja mittoja, mutta aloitin laittamalla yhtä paljon (noin 2 rkl) soijaa ja chilikastiketta, sen jälkeen yhden limen kuori ja mehu, yksi valkosipulin kynsi ja noin teelusikallinen raastettua inkivääriä. Mustapippuria laitoin pari kierrosta myllystä ja lisäsin marinadiin lopuksi vielä hieman lisää soijaa, koska se tuo mukavasti suolaisuutta.

Leikkasin loheen viiltoja niin, etteivät ne mene nahan läpi. Sen jälkeen kaadoin marinadin ja hieroin sitä viiltoihin ja kalan pintaan. Annoin kalan marinoitua ehkä vartin verran, ja maistellessa tuli mieleen, että olisi se saanut pidempäänkin olla. Kalassa kyllä maistuu ihanasti sekä raikkaat lime ja inkivääri että makea chili ja tuhti valkosipuli, mutta maut olisivat saaneet olla minun makuuni vieläkin voimakkaampia, joten ensi kerralla enemmän makuaineita tai pidempi marinoimisaika!

DSC_0206.jpg

Inkivääriä jäi siis reilusti yli, ja limejäkin tuli ostettua yli tarpeen. Jotta ne eivät nahistuisi jääkaapissa, kehittelin niistä jälkiruoan, johon täydellinen ohje löytyi Helsingin Sanomien ruokatorstaista (8.1.2015). Tein lime-inkivääripossetia. Posset on jonkinlainen kermavanukas, joka hyydytetään sitruksen mehulla, eikä siihen näin ollen tule ollenkaan liivatetta. Ja ainekset ovat muutenkin mukavan yksinkertaiset.

DSC_0275.jpg

3 dl vispikermaa

0,5 dl sirosokeria

1 limen mehu ja raastettu kuori

noin 5 cm pätkä inkivääriä viipaleina.

Ensin kiehautetaan kerma ja sokeri kattilassa.

DSC_0276.jpg

Sen jälkeen seos otetaan pois liedeltä ja sinne laitetaan kuorittu ja ohuiksi viipaleiksi pilkottu inkivääri. Inkivääri saa maustaa kermaa 15 minuuttia kannen alla, jotta seos ei jäähdy liikaa. Vartin kuluttua inkiväärit ongitaan pois seoksesta, koska kukaanhan ei halua annokseensa suuta suorastaan polttavaa inkivääripalasta! Pieni teesiivilä on näppärä apu tässä hommassa, jos ei halua kaataa koko seosta toiseen kattilaan ;)

DSC_0285.jpg

Seuraavaksi seokseen menee limen mehu ja kuoriraaste.

DSC_0279.jpg

Kuori kannattaa sekoittaa kerman joukkoon ensin, jotta se sekoittuu tasaisesti. Limemehu nimittäin hyydyttää kerman, joten on hyvä, että sen jälkeen ei tarvitse muuta kuin kaataa seos annosmaljoihin tai laseihin.

DSC_0282.jpg

Minä tein tästä kolme melko reilun kokoista annosta, mutta ihan hyvin riittäisi neljällekin vaikka jälkiruoaksi. Lämpimänä tässä possetissa maitomainen maku tulee aika vahvasti läpi, mutta annos on tarkoitus syödä aikaisintaan 2,5 tunnin jääkaapissa hyytymisen jälkeen.

Ja hyytymisen vaikutus on suuri! Maitomaisuus on täysin tiessään ja tilalla on uskomattoman raikkaan limetin makuinen ja samettisen pehmeä kermavanukas, jossa on vain pieni hento häivähdys inkivääriä. Pelkäsin nimittäin, että inkiväärin saippuamainen ominaismaku pääsisi tässä valloilleen. Mutta ei todellakaan, päinvastoin inkiväärin ihanat aromit ovat tässä edukseen. 

DSC_0288.jpg

Lime ja inkivääri sopivat mainiosti niin pääruokaan kuin jälkiruokaan. Mutta mitähän siitä lopusta inkivääristä tekisi, kun sitä on edelleen hurjasti?