Ne ovat täällä taas! Nimittäin syksy ja SIENET! Eikä mitkä tahansa sienet, vaan napakat, terhakkaat herkkutatit <3

DSC_0625.jpg

Viime syksynä taisin löytää ehkä yhden tatin, joten nyt tämä muutaman litran saalis pikaisella metsäpyrähdysellä tuntuu suorastaan siunaukselta. Ja uutisten perusteella tatteja on nyt runsaasti, joten tämä sieniretki oli vasta alkua!

sienisaalis.jpg

Sesonki tosin on lyhyt, sillä madot rakastavat tatteja ja riittävässä kosteudessa sienet mätänevät muutoinkin nopeasti. Nämä yksilöt olivat kuitenkin täydellisiä rannekellon kokoisia, kiinteitä, napakoita ja raikkaan tuoksuisia :) Ja löytyi metsäkoneen ajouralta muutama kullankeltainen kantarellikin!

DSC_0624.jpg

Kantarellit vain höyrytin ja laitoin pakkaseen odottamaan talvipäiviä, jotka suorastaan vaativat runsasta ja täyteläistä sienikeittoa. Vaikka höyrytetyt sienet menevät todella pieneen tilaan, ne ovat niin täynnä makua, että niistä saa mainiosti yhden keiton tai vaikka risoton.

DSC_0628.jpg

Tatteja löytyi sen verran enemmän, että höyryttämisen jälkeen laitoin puolet pakkaseen. Puolet kuitenkin jätin perinteistä syksyn ensimmäistä sieniherkkua varten - voissa paistettuja tatteja kevätsipulin ja jälkiuunileivän kanssa. Niin yksinkertaista ja niin herkullista ja tyydyttävää.

DSC_0632.jpg

Maustoin sienet vain hyvin kevyesti, jotta niiden oma maamainen ja jopa hieman pähkinäinen maku pääsee varmasti esiin. Suolaa sienet kaipaavat aina, ja lisäksi rouhin hieman mustapippuria, hienonsia ruohosipulia ja laitoin pienen tilkan soijaa, joka sopii valtavan hyvin sienten kanssa. Ehkä soijassa on hieman samanlainen maanläheinen maku (liekö se umami..?) kuin sienissä, joten niiden maut täydentävät hyvin toisiaan, ja lisäksi soijan suolaisuuden vuoksi muun suolan voi jättää hieman vähemmälle.

DSC_0633.jpg

Niin hyvää, että täytyy välittömästi alkaa suunnitella seuraavaa metsäretkeä :) Ja tällä eväällä jaksaakin samoilla metsän aarteiden perässä hyvän tovin! :)