Hurahdin jo keväällä varhaiskaali-nuudelisalaatin (http://reseptinjahellanvalista.vuodatus.net/lue/2016/05/lukuisten-ylistyssanojen-salaatti) myötä erilaisiin kaaleihin, ja nyt keittiössäni kuluu kukinnoittain ja kukinnoittain kukaakaalia. Nämä herkulliset kukkakaaliquenellit tai tuttavallisemmin kukkakaalipuikulat oivat oiva startti uuteen, syksyiseen viikkoon ja ne sopivat myös kasvisruokavaliota noudattaville!

DSC_0272.jpg

Homma alkaa kukkakaalien huuhtomisesta ja pilkkomisesta. Sekä varret että kukinnot käytetään, joten pilkotetaan kaikki sopiviksi suupaloiksi.

DSC_0262.jpg

Pilkotut kukkakaalit keitetään suolaisessa vedessä hieman pehmeiksi – lötköjä niistä ei kannata keittää, joten noin 5 minuuttia riittää. Ja suolaista vettä sen takia, että kaalit eivät ime itseensä ylimääräistä nestettä.

DSC_0263.jpg

Vesi kaadetaana pois kattilasta ja kukkakaalit surautetaan pieneksi, ryynimäiseksi massaksi. Blenderi sopii tarkoitukseen mainiosti, mutta sauvasekoittimella tuppaa tulemaan kukkakaalisosetta, mikä taas ei ole tarkoitus. Minä käytin sähkötoimista raastinta, jolla kahden ison kukkakaalin hienontaminen käy käden käänteissä ja lopputulos on taatusti tasalaatuista.

DSC_0264.jpg

 

Kukkakaali"ryynien" joukkoon sekoitetaan yksi hienonnettu sipuli, puolitoista desiä korppujauhoja, kaksi kananmunaa, suolaa ja mustapippuria sekä kolme ruokalusikallista tahinia eli seesaminsiementahnaa, jonka maku sopii kuin nakutettu yhteen kukkakaalin maun kanssa.

Kun massa on sekoitettu tasaiseksi, siitä pyöritellään joko öljytyin tai vedellä valelluin käsin quenelleja eli edelleen tuttavallisemmin puikuloita tai pötkylöitä. Minä käytin aina yhden kukkuraisen ruokalusikallisen yhteen puikulaan, jolloin sopiva annos on 3 puikulaa ateriallaan.

DSC_0265.jpg

Puikuloita paistetaan 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kypsän puikulan tunnistaa kullanruskeasta ja aavistuksen rapeasta pinnasta, mutta sisältä kukkakaalimassa on kypsänäkin ihanan pehmeää.

DSC_0270.jpg

Sellaisenaankin kukkakaalipuikulat ovat maukkaita, mutta sen verran mietoja ne ovat, että tein niille kaveriksi kermaviilipohjaisen dippikastikkeen. Kastikkeessa on vahvaa sinappia, tummaa siirappia, valkosipulia, suolaa ja mustapippuria.

DSC_0266.jpg

Kastike on parhaimmillaan, kun se on saanut tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia, joten sen tekemiselle on juuri sopiva hetki, kun on saanut kukkakaalit uuniin. Sitten jää vielä aikaa raivata keittiö (ainakin minä saan raastamisesta aina valtavan sotkun aikaan!!!) ja kattaa pöytä valmiiksi :)

DSC_0268.jpg

Rouskuttelen itse kyytipoikana vielä gluteenitonta siemennäkkäriä, joka myös maistuu mainiolta dipattuna kermaviilikastikkeeseen, ja salaatin virkaa toimittaa granaattiomenan siemenet, jotka antavat pirteyttä ja ihanaa väriä annokseen. Tästä on hyvä ponkaista lokakuu ja uusi viikko käyntiin!

Kukkakaaliquenellit (22–24 kpl)

noin 1 kg kukkakaalia

1 sipuli

1,5 dl korppujauhoja

2 kananmunaa

noin 2 tl suolaa

noin 2 tl mustapippuria

3 isoa rkl tahinia

+ kermaviiliä, valkosipulin kynsi, suolaa, mustapippuria, sinappia, tummaa siirappia.