Jäin eilen kesälomalle, ja ensimmäistä loma-aamua ei voisi paremmin viettää kuin lettukestien parissa. Ja nämä kardemummaiset räiskäleet ovat paitsi helppoja tehdä myös maailman parhaita: ne maistuvat niin kermavaahdon ja mansikoiden kanssa kuin hedelmillä ja jäätelöllä täytettynä. Näissä loman kunniaksi tehdyissä överiräiskäleissä on kosolti tuoretta banaania ja omenaa, reilusti kauravaniljajäätelöä ja kursailematta laitettua sulaa Fazerin sinistä...

20170604-083354.jpg

Taikina on hieman tavallista lettutaikinaa ohuempi (?), jotta taikina levittyy paistinpannulle tasaisesti ja räiskäleistä tulee muurinpohjalettujen tapaan ohuita ja pitsireunaisia.

2 kananmunaa

5 dl soijamaitoa (lehmänmaitokin tietenkin käy)

3 rkl tummaa siirappia

1 tl kardemummaa

ripaus suolaa

2,5 dl vehnäjauhoja.

Kananmunien rakenne vatkataan rikki ja joukkoon sekoitetaan maito, siirappi ja mausteet. Jauhot lisätään lopuksi koko ajan sekoittaen, ettei taikinaan tule paakkuja. Taikina saa turvota puolisen tuntia ennen räiskäleiden paistamista.

20170604-074933.jpg

Paistamiseen tarvitaan kuuma paistinpannu, joka voi olla pinnoitettu tai valurautainen. Valurautaisella saa hieman enemmän muurinpohjalettufiilistä, mutta yhtä lailla pinnoitetullakin onnistuu. Pannu lämmitetään riittävän kuumaksi, voidellaan hyvin ennen jokaista lettua ja taikinaa laitetaan maltillisesti, jottei räiskäleistä tule paksuja pannukakkuja. Sitten vain maltetaan antaa paistua riittävän kauan ensimmäiseltä puolelta, jotta kääntäminen onnistuu.

Kuplat ja kullanruskea paistoväri ovat hyviä vinkkejä, että räiskäleen voi kääntää. Rohkea heittää ja muut käyttävät paistinlastaa ;)

20170604-075635.jpg

Ja toisenkin puolen annetaan paistua...

20170604-081022.jpg

Ja kun koko pino (tästä taikinasta tulee noin 10 kpl) on paistettu, pääsee syömään!

20170604-083248.jpg

Taitellen, rullattuna, haarukalla ja veitsellä pitsan tapaan – jokainen syö omalla tyylillään, mutta maku on silti yhtä hyvä. Kardemumma tuo hieman pullamaisen fiiliksen, joka sopii räiskäleisiin kuin nenä päähän. Ja täytteidenkin maut – suklaa, vanilja, banaani ja omena – sopivat kardemummaan mainiosti. Miksei joku ole kehittänyt kardemummasuklaata?

20170604-083402.jpg

Mmm.. voi kun jokaisen (loma)-aamun voisi aloittaa yhtä herkullisesti...