Jo parin pääsiäisen ajan blogeissa ja leivontalehdissä on herkuteltu erilaisilla kinderpiirakoilla ja -kakuilla. Tämä uunipellin kokoinen suklaamunapiirakka on oma tulkintani leivonnaisesta, ja ainakin muutaman koeyleisön perusteella aika herkkua se on.

Pohja paistetaan ensin erikseen, mutta sen tekeminen on todella simppeliä. Uuni laitetaan kuumenemaan 200 asteeseen, vedenkeittimeen laitetaan vettä kiehumaan ja voi joko kattilaan tai mikroon sulamaan.

20170414-134227.jpg

Sillä välin kun puolet asioista tapahtuu itsestään taustalla, taikinan kuivat ainekset sekoitetaan keskenään suuressa kulhossa.

20170414-134217.jpg

Kun kaakaoinen jauhoseos on valmis, siihen kaadetaan kuuma vesi, sula rasva sekä lopuksi kananmunat pikaisesti sekoittaen. Hiukan siis browniemainen tai kladdkakamainen pohja on tarkoitus tehdä.

6 dl sokeria (kyllä!)

5 dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

3 dl kiehuvaa vettä

300 g suolaista voita

4 kananmunaa.

Taikina kaadetaan korkeareunaiselle uunipelille, johon on levitetty leivinpaperi. Pohja paistetaan uunin keskitasolla tai hieman sen alapuolella, ja se saa jäädä meheväksi ja kosteaksi. Paistoaika riippuu varmasti uunin koosta ja sitä myöten pohjan paksuudesta, ja hieman keskivertoa suuremmassa uunissa 18 minuuttia oli sopiva paistoaika.

Pohjan täytyy jäähtyä täysin, ennen kuin sen voi kuorruttaa, joten päälle tulevaa voikreemiä varten rasvan voi ottaa pehmenemään vaikka silloin, kun on saanut pohjan paistumaan.

150 g suolaista voita

5 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria.

Kreemiä varten huoneenlämpöistä voita vatkataan ensin yksinään sähkövatkaimella niin kauan, että se muuttuu vaaleaksi vaahdoksi. Sen jälkeen sokerit lisätään joukkoon pikkuhiljaa koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on pehmeä ja tasarakenteinen massa. Massa levitetään veitsellä tai paletilla pohjan päälle ja taas piirakka laitetaan hetkeksi kylmään.

20170414-160421.jpg

Lopuksi piirakka viimeistellään maitosuklaakuorrutuksella, jonka koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Minä tein niin, että puolitin piirakan voikreemin levittämisen jälkeen, ja toinen puolikas sai pelkistetymmän koristelun eli sulatettua maitosuklaata paksuina raitoina ja lammikoina (200 g) sinne tänne. Toiseen puolikkaaseen tuli sulatettua maitosuklaata (100 g) ohut mutta tasainen kerros kauttaaltaan, ja vielä lämpimään suklaaseen upotin erikokoisia suklaamunia ja -patukoita. Lopputulos on hassunhauskan lapsekas ja taatusti suklainen – ja yhteys pääsiäiseen on päivänselvä heti ensi vilkaisulla. 

20170414-170011.jpg