Sitruuna on ehdottomasti yksi lempiraaka-aineitani, ja käytän sitä paljon sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Söin kerran eräässä kreikkalaisessa ravintolassa perunoita, jotka oli maustettu sitruunalla ja rosmariinilla, ja oikeastaan siitä makuelämyksestä tämä ruoka sai inspiraationsa. Toki sekään ei haittaa, että tässä ruoassa kaikki valmistuu samassa vuoassa uunissa eikä mitään lisukkeita tarvitse erikseen keitellä. Paitsi toki salaatin voi tällekin pilkkoa :)

Tein siis sitruunalla maustettua kana-perunavuokaa:

noin 500 g perunoita

6-8 broilerinkoipea

2 sitruunaa

2 valkosipulinkynttä

2 dl kanalientä

(kuivattua) rosmariinia

oliiviöljyä

merisuolaa.

sitruunakana.jpg

Tein ensin maustetahnan, jota varten raastoin yhdestä sitruunasta kuoren ja puristin mehun, hienonsin valkosipulin kynnet ja laitoin kukkurallisen teelusikan kuivattua rosmariinia ja vajaan teelusikallisen merisuolaa. Tuoretta voisi laittaa pari oksaa sellaisenaan vuokaan, mutta minulla sattui olemaan kuivattua niin käytin sitä. 

Levitin karkean ja melko paksun mausteseoksen sekä broilerien että perunoiden päälle ja kaadoin sekaan kanaliemen, joka estää kuivumisen ja toimii valmiissa ruoassa ihanan sitruunaisena liemenä. Toisen sitruunan lohkoin vuokaan mukaan antamaan makua. Lopuksi sivelin sekä koivet että perunalohkot oliiviöljyllä, jotta niissä oleva mausteseos ei palaisi karrelle uunissa.

Vuoka sai paistui 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia, jonka jälkeen perunat olivat pehmeitä ja broilerista irtoava neste aivan kirkasta.

DSC_0121.jpg

Sitruuna ja peruna on yllättävä mutta todella maukas yhdistelmä; nam! Broileri pysyi tällä tavalla kypsennettynä mukavan mehevänä, kun joskus koivet tuntuvat olevan kovin kuivakkaita. 

DSC_0123.jpg

PS. Toinen vastaavanlainen yrtin, broilerin ja sitruunan täydellinen liitto on Henri Alenin sitruuna-timjamibroileri, jonka ohje löytyy täältä (http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1349750759878) ja jota olen useasti tehnyt mutta jonka kuvat olen onnellisesti kadottanut jonnekin. Tai sitten olen käynyt syömään niin nälänhätäisenä, että en ole edes muistanut kuvata koko komeutta. Ja ehkä se kertookin ruoasta enemmän kuin kuvat. Joten suosittelen lämpimästi.