Kesällä on tiedossa jotain siistiä, jota halusin fiilistellä jo rutkasti etukäteen näillä amerikkalaisilla suklaamuffinsseilla. Muffinsit ovat to-del-la suklaisia ja rakenteeltaan tiiviitä, mikä tekee niistä ihanan jälkiruoan esimerkiksi jäätelön kanssa. 

suklaamuffinsi3.jpg

Ohje on muistaakseni alun perin Fazerin ja peräisin niiltä ajoilta, kun nykyiset minute block -leivontasuklaat tulivat markkinoille, mutta oma versioni on muotoutunut vuosien saatossa hieman erilaiseksi. 

Amerikkalaiset suklaamuffinsit

100 g pehmeää margariinia

2,5 dl sokeria

2 kananmunaa

0,5 dl kahvilikööriä

0,5 dl maitoa

4 dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

100 g taloussuklaata rouhittuna

2 isoa Pätkis-suklaapatukkaa

+ halutessaan esim. jäätelöä ja sulatettua maitosuklaata tarjoiluun.

Taikina aloitetaan vatkaamalla pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, johon vatkataan sekaan kananmunat. Sen jälkeen kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan vuorotellen liköörin ja maidon kanssa. Jauhot kannattaa siivilöidä taikinaan, varsinkin jos kaakaojauhe on sattunut lojumaan kaapissa hieman kauemmin ja päässyt kokkareiseksi... ;) Lopuksi taikinaan käännellään sekaan suklaarouhe.

Taikinasta tulee 12 muffinsia, ja puolet taikinasta laitetaan kevyesti öljyttyjen muffinsisyvennysten pohjalle. Muffinsin sydämeksi tulee reilu palanen ihanaa Pätkistä, jonka minttuinen maku sopii täydellisesti tumman suklaan ja kahviliköörin ystäväksi. Toki halutessaan tilalle voisi laittaa mitä tahansa muutakin suklaata, josta pitää, tai jättää suklaayllätyksen kokonaan pois - mutta kuka niin haluaisi tehdä..?

IMG_2306.jpg

Suklainen sydän peitetään lopulla taikinalla, ja muffinseja paistetaan 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kypsyyden huomaa siitä, että muffinsin reunat alkavat irrota vuoasta ja pinta ei enää kiillä. Tikulla on ehkä hieman turha tökkiä kypsyyttä testatakseen, koska sula suklaa tarttuu tikkuun joka tapauksessa.

IMG_2322.jpg

Muffinsit voi irrottaa vuoistaan hieman lämpimänä, koska lämpimänä muffinsin sisällä olevan suklaasydämen juju toimii parhaiten. Ja jäätelö sulaa ihanasti lämpimän leivonnaisen päälle! 

suklaamuffinsi.jpg

Jos muffinsit haluaa nautiskella sellaisenaan esimerkiksi kahvikupposen seurana, silloin niiden voi luonnollisesti antaa jäähtyä vuoissaan ja irrottaa vasta jäähtyneenä. Kylmänä suklaisen tiivis rakenne korostuu, samoin kuin kahvin aromi, jota ei lämpimänä kovin voimakkaasti erota. Kannattaa siis maistella kaikissa lämpötiloissa ;)

suklaamuffinsi2.jpg