Kaipasin jugurttini joukkoon jotain myslin tapaista rapeaa ja rouskuvaa mutta sellaista, jossa olisi enemmän makua ja vähemmän sokeria – eikä rusinoita! Inhoan myslissä rusinoita, jotka ovat kuivia känttyröitä ja tarttuvat hampaisiin ja maistuvatkin kitkerältä. Mutta siis se rusinoista, tein siis kanelin makuista kauragranolaa, joka on maultaan herkullisen viljaisaa ja uuniomenamaisen kanelista ja rakenteeltaan upean rapeaa ja rouskuvaa.

DSC_0155.jpg

Granolan pääraaka-aine on kaura, ja kulhoon mitataankin ensin aimo annos isoja kaurahiutaleita. Hiutaleiden joukkoon tulee grahamjauhoja (tekevät granolasta tuollaista rykelmäistä), kanelia sekä ripaus suolaa. Nestemäisinä aineina käytin juoksevaa hunajaa, melko voimakkaan makuista oliiviöljyä, vanilja-aromia sekä tilkan vettä.

Kaneligranola (purkillinen)

4 dl kaurahiutaleita

0,75 dl grahamjauhoja

1 tl kanelia

ripaus suolaa

0,5 dl juoksevaa hunajaa

0,5 dl oliiviöljyä

0,5 dl vettä

0,5 tl vanilja-aromia

DSC_0140.jpg

Ainekset pyöräytetään lusikalla tai nuolijalla sekaisin, mutta mitään tasalaatuista taikinaa on turha odottaa, vaan kaurahiutaleet saavat rykelmöityä aivan vapaasti.

DSC_0144.jpg

Granola levitetään uunipellille ja laitetaan 175-asteiseen uuniin keskitasolle noin 25 minuutiksi.

DSC_0149.jpg

Granolaa kannattaa sekoittaa pari kertaa paiston aikana, jotta paistuminen on varmasti tasaista. Loppuajasta kannattaa myös seurata, etteivät pienimmät nökäreet pääse palamaan.

Kun granola alkaa olla kuivan tuntuista, tuoksu kypsän viljainen ja väri kauniin kullanruskea, uunista sammutetaan virrat ja luukku avataan, mutta pelti jätetään uuniin vielä noin 15 minuutiksi. Sen jälkeen granola on jäähtymistä vaille käyttövalmista.

DSC_0150.jpg

Minusta tämä on niin hyvää, etten oikein malttanut pitää näppejäni erossa edes jäähtymiseen asti, vaan napsin jo parhaimmat nökäreet suoraan pelliltä...

DSC_0152.jpg

Kaneli saa aikaan niiiin hyvän uuniomenan maun, että se tuntuu ihan uskomattomalta, koska ei tämä granola ole nähnytkään omenaa missään vaiheessa!

Omenaa jäähtynytkään granola ei tapaa, mutta sen sijaan viinirypäleitä, päärynän, maapähkinävoita sekä mustikkarouhetta kyllä, sekä maustamatonta jugurttia, joka kelluttaa kaikkia muita herkkuja yllään.

DSC_0153.jpg

Tästä on hyvä jatkaa perjantaipäivää. Herkullista viikonloppua! :)