Auton matkamittari näytti eilen karvan alle 1500 kilometriä, kun tulin kotiin. Matka takaisin päin tuntuu aina pidemmältä kuin menomatka, koska ei ole enää mitään odotettavaa – vaikka toki kotiin on aina hyvä tulla. Ja nyt paluu arkeen kolkuttaa jo aivan ovella, eikä se tunnu laisinkaan pahalta. Mutta hetkeksi tahdon vielä palata Lappiin ja upeisiin talvimaisemiin.

Kes%C3%A4nginkeitaalle.jpg

Maistoin reissullani elämäni ensimmäisen kerran kampanisua. Olen kyllä kuullut moisesta perinneleivonnaisesta, mutta onko tämä "harjapulla" nimensä mukaisesti pulla vai pikkuleipä vai piirakka; siitä minulla ei ollut aavistustakaan, joten matkailu todella avartaa!

Paikallinen konditorioyrittäjä tiesi kertoa, että kampanisu on perinteinen nimenomaan pohjoisen Suomen leivonnainen, joka tavataan leipoa piimään tai hapankermaan, koska vanhoina hyvinä aikoina tuoretta kermaa ei juuri ole ollut saatavissa. Maitotuotteen lisäksi taikinassa on vehnäjauhoja, soodaa, sokeria ja voita eli perin yksinkertaisista aineksista leivonnainen on taiottu. Muodoltaan leivonnainen todella näyttää hieman kammalta, joten nimi tullee siitä...?

DSC_0093.jpg

Maku on hieman soodainen ja maltillisesti makea (tulee etäisesti Wilhelmiina-pikkuleivät mieleen!), ja rakenne todella mehevän pikkuleivän tyylinen. Martat ja lappilaismummot varmaan tukehtuvat jauhoihinsa, kun näkevät minun kerettiläisen ratkaisuni syödä kampanisu hilloon dippaamalla, koska alkuperäisiin nisuihin ei ilmeisesti ole kuulunut edes sokeri... Mutta olkoon tämä savolainen 2010-luvun tapa nauttia!

Lapin marttojen Anna-Liisa Tikkanen on luovuttanut oman kampanisujen reseptinsä YLE:n Puoli seitsemän -ohjelmalle, ja kun en muusta tiedä, uskon muutoin kyllä tätä ohjetta, mutta lisäisin taikinaan sokeria ja aloittaisin ehkä varovasti puolikkaalla annoksella... Kermaviili varmasti ajaa happaman maitotuotteen asian aivan oivallisesti.

http://yle.fi/vintti/yle.fi/blogit.yle.fi/puoliseitseman/kampanisu.html

DSC_0092.jpg

Ehkä pistän oman perinneleipomoni tulille ja kehittelen oman nisusesi, jotta sitten tiedän parhaan mahdollisen reseptin. Sen aika ei kuitenkaan ole tänään, joten testailuuni asti ottaisin enemmän kuin ilolla vastaan, jos sinulla lukijani sattuu olemaan parempaakin parempi kampanisun resepti :)