Suklaaherkkujen postauksissani taustalla näkyi ananas, joka oli tarkoitus syödä jouluaattona tai -päivänä. Kukaan ei kuitenkaan jaksanut silloin syödä, eikä ananaskaan ollut vielä riittävän kypsä. Siispä eilen saimme jälkiruoaksi ihanaa ja raikasta (ja kypsän mehevää ja maukasta) ananasta.

Kokonainen, tuore ananas on (syystä, jota en tiedä?) kuulunut joulun ajan traditioihimme jo vuosia, ja sitä on syöty  ainakin sellaisenaan, vaniljajäätelön kanssa ja sokeriliemessä keitettynä. Tällä kertaa paistoin pilkotun ananaksen pannulla kuumennetun voin ja tumman siirapin kanssa. Voi ja siirappi muodostavat ihanan liemen, joka pehmentää mukavasti raa'assa ananaksessa muutoin olevaa karheutta.

DSC_0003.jpg

Yhdestä ananaksesta tulee neljä reilua annosta, ja makeansuolainen liemi oli ainakin meille aivan riittävä lisäke; jäätelöä tai muuta ei kaivannut kukaan.

DSC_0007.jpg

Ananaksella oli siis kuitattu jälkiruokien hedelmäosuus, joten tänään sain jo palata "leivottavien" herkkujen pariin ;) Pukki toi nimittäin tälle onnekkaalle creme brulee -vuoat ja kaasupolttimen, joten niitä täytyi päästä heti testaamaan!

Creme brulee

3 keltuaista

0,5 dl sirosokeria

2,5 dl kermaa

1,5 dl kevytmaitoa

1 vaniljatanko

Vatkasin metallikulhossa keltuaiset ja sokerin vispilällä ja kuumensin kattilassa kerman, maidon sekä vaniljatangon, josta kaaputin siemenet maito-kermaseokseen.

DSC_0008.jpg

Kun maito-kermaseos miltei kiehui, otin sen pois liedeltä ja kaadoin ohuena nauhana keltuaisten joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen.

DSC_0009.jpg

Valmiin seoksen kaadoin siivilän läpi vuokiin, jotka odottivat korkeareunaisella uunipellillä. Annoksesta tuli 4 vuoallista ja hieman yli. Ylijääneen massan kaadoin pieneen uunin kestävään astiaan ja paistoin muiden mukana testimaistelukappaleeksi ;)

DSC_0010.jpg

Kun pelti oli 190-asteisen uunin alimmalla tasolla, kaadoin pellille pannullisen vedenkeittimellä kuumennettua vettä. Kiehuvan veden kanssa pelaaminen tuntui aika pelottavalta, mutta se onnistui yllättävän hyvin, ja jopa vuokien paikkojen siirtely (uunimme ei paista tasaisesti) onnistui kauhaa apuna käyttäen ihan hyvin.

Bruleet paistuivat noin 22 minuuttia, jonka jälkeen ne olivat kiinteän mutta ei kuivan näköisiä. Nostin pellin kaikkine vesineen pois uunista, mutta vähemmän sykettä nostava tapa olisi voinut olla nostella pelkät vuoat ja jättää vesi jäähtymään uuniin...

DSC_0013.jpg

Testikipposen maistelin huoneenlämpöisenä, ja hyvää brulee sellaisenakin on. Rakenteen silkkisyys ja vaniljan maku pääsevät oikeuksiinsa kuitenkin vasta jääkaappikylmänä. Sokerikuorrutuksen tein fariinisokerista, joka maistui ihanan paistuneelle sokerille, kunhan "tohotinta" vain oppi käyttämään; pieni liekki on paljon kuumempi kuin suuri liekki, joten sillä sai paremman lopputuloksen aikaan :)

DSC_0023.jpg

Kermaista, silkkistä ja herkullista! Rapea sokeri pinnalla ja suussa sulava sisus sen alla :)

DSC_0024.jpg