DSC_0315.jpg

Kotitekoisia hampurilaisia tulee varsinkin kesän grillikautena tehtyä kerran jos toisenkin, mutta hotdogeja en ole jostain syystä koskaan tehnyt itse. Eroahan ei hampurilaiseen varsinaisesti ole kuin sämpylän muoto ja pihvin vaihtuminen nakiksi - muut täytteet ovat hyvin pitkälti samoja.

Nämä itse tehdyt hodarisämpylät ovat niin hyviä ja helppoja tehdäkin, että tulen varmasti tekemään myös toiste! Resepti on peräisin Meanwhile in the longfield -blogista, joka kehuu sämpylöitä maailman parhaiksi hot dog -sämpylöiksi, enkä nyt voi ainakaan omalla vähäisellä kokemuksellani mennä väitettä vääräksi osoittamaan.

hot dog -sämpylät ( 6 kpl)

40 g sulaa voita

1,25 dl +42-asteista (soija)maitoa

1 kananmunan keltuainen

0,5 rkl sokeria

vajaa (~0,75) tl kuivahiivaa

0,5 tl suolaa

n. 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Rasva sulatetaan ensin mikrossa tai kattilassa. Sen jälkeen maito kuumennetaan ja siihen sekoitetaan sula rasva, kananmunan keltuainen, sokeri, suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Sen jälkeen jauhoja lisätään pikkuhiljaa niin, että taikinasta tulee käsin vaivattava, kiinteä pallo, joka ei juuri tartu kulhoon eikä käsiin. Valmis taikina laitetaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan noin tunniksi.

Kohonneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois, ja taikina jaetaan kuuteen yhtä suureen osaan.

DSC_0307.jpg

Jokainen taikinapallo pyöritellään käsissä pitkulaiseksi sämpyläksi, jotka saavat kohota pellillä vielä puolisen tuntia kuumenevan uunin päällä.

DSC_0311.jpg

Juuri ennen 225-asteiseen uuniin menoa sämpylät valellaan tummasta siirapista ja vedestä (1 rkl kumpaakin) tehdyllä liemellä, ja päälle ripotellaan seesaminsiemeniä.

Sämpylät ovat ehdottomasti parhaita tuoreina, mutta sen verran niiden kannattaa antaa jäähtyä, etteivät sormet pala syödessä. Nimittäin rehtiä sormiruokaahan tämä on, vai kuka syö hot doginsa haarukalla ja veitsellä?

DSC_0313.jpg

Täytteeksi näihin voi jokainen tietenkin laittaa juuri sitä, mistä eniten pitää. Omassani on mausteinen chorizomakkara, kurkkusalaattia sekä sinappia ja ketsuppia. Perinteisten asioiden äärellä siis. 

DSC_0314.jpg

En ehkä vielä muuta Amerikkaan, hodareiden luvattuun maahan, elämään näillä, mutta raikkaan salaatin kanssa nämä ovat kyllä melkoisen makoisa ja mutkaton perjantai-illan herkku!