Hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! <3
Omalle äidilleni tein tänä vuonna kaksikerroksisen täytekakun, jossa maistuu tumma suklaa, maapähkinävoi, valkosuklaa ja mustaherukka.
Aloitin kakun teon perjantaina, jolloin tein 6 kananmunan täytekakkutaikinan, jonka jaoin 20- ja 10-senttisiin irtopohjavuokiin. Lauantaiaamuna täytin kakut niin, että tein kermavaahdosta ja tuorejuustosta "pohjan" kaikkiin täytteisiin ja jaoin sen erillisiin kulhoihin, joissa lisäsin makuaineet. Suuremmassa kakussa on tummasuklaamousse ja maapähkinävoitäyte ja pienemmässä mustaherukkasose ja valkosuklaatäyte.
Kuorrutin kakun eilen illalla. Alemmassa kerroksessa on pelkkä kermavaahto ja ylemmässä ohuelti kermavaahtoa ja sen päällä marsipaani. Kakkujen välissä ei ole mitään tukirakenteita eikä pahvia, joten kaikki osat ovat syötäviä. Viimeistelin kakun tänä aamuna tekemällä marsipaaniruusuja, joten äiti sai aamupalaksi täytekakkukahvit :)
Mustaherukka maistuu jopa yllättävän miedolta kakun sisällä, kun pelkäsin sen peittävän kaikki muut maut alleen. Ja mustaherukan maku sopii täydellisesti yhteen makean marsipaanin kanssa! Alemman kakun maapähkinävoitäyte on minusta kerrassaan i-ha-naa. ja juhlan sankarin mielestä valkosuklaatäyte on kaikkein parasta. Onnistunut kokonaisuus siis, vaikka erilaisia makuja on peräti neljä.
Mutta aamiainenhan ei voi olla pelkkää makeaa ;) Niinpä perinteitä kunnioittaen makean kakun rinnalle tehdään meidän taloudessamme myös voileipäkakku, jonka teossa äiti oli kyllä mukana enemmän kuin tytär! Kakku on tehty ruisleivästä, ja sen sisällä on kylmäsavulohitäytettä ja katkaraputäytettä.
Ja laseissa tietenkin kuplivaa! Juhlan kunniaksi Blue nun golden editionia, jossa tanssahtelee kultahippusia kuplien lomassa.
Ruisleipä on sen verran jämäkkää, että kostutuksesta huolimatta kerrokset pysyvät kauniina ja selvästi erottuvina, ja kakkua on myös helppo leikata.
Jokainen äiti on kakkunsa ansainnut, joten tässä vielä reseptit näihin ihanuuksiin:
Kaksikerroskakku
Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sirosokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
180 asteessa pieni kakku n. 25 min ja iso 35 min
Kostutus:
noin 1,5 dl Spritea
Täytteiden pohja:
4 dl vispikermaa
400 g vaniljatuorejuustoa
Täyte 1 pieneen kakkuun:
noin 2 dl sokeroitua mustaherukkasosetta
2 liivatelehteä
Täyte 2 pieneen kakkuun:
noin 2 dl täytepohjaa
100 g sulaa valkosuklaata
Täyte 3 isoon kakkuun:
puolet jäljellä olevasta täytepohjasta
noin 0,5 dl tomusokeria
noin 2 dl maapähkinävoita
pari pyöräytystä suolaa myllystä
Täyte 4 isoon kakkuun:
loppu täytepohja
125 g sulatettua tummaa suklaata.
Päälle:
4 dl kermavaahtoa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
marsipaania.
Kalavoileipäkakku
Pohja:
20 palaa ruisvuokaleipää
Kostutus:
kalalientä + sitruunamehua
Täyte 1:
180 g pakastekatkarapuja
1 prk creme fraichea
suolakurkkua
tilliä
sitruunanmehua
sinappia
Täyte 2:
150 g kylmäsavulohta
noin 1 dl creme fraichea
noin 1 dl majoneesia
tilliä
sitruunanmehua
mustapippuria
Kuorrutus:
2 prk katkaravun makuista tuorejuustoa
loraus creme fraichea notkistukseksi
Koristeet:
rucolaa
sitruunaa ohuina viipaleina
pari keitettyä kananmunaa.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.