Joku pienihampainen nakertaja käy öisin verottamassa maahan pudonneita omenoita pihassamme, ja riistakameroiden asentamisen sijaan fiksulta tuntui kerätä omput puusta ja maasta pois. Nyt niistä sitten täytyisi tehdä jotakin, sillä keittiönpöytä ei voi loputtomiin olla pelkästään omenoiden estradi...

omenat-normal.jpg

Osa päätyi tattien tapaan kuivattavaksi kasvikuivuriin. Näin säilöttynä omena (tai mikä tahansa) vie vähän tilaa ja säilyy kuukausitolkulla. Pilkkomisvaiheessa on hyvä käyttää sitruunamehua sekä leikkuulaudalla että viipaleiden päälle pirskottamiseen, jotta omenat eivät tummu ennen kuin alkavat kuivua.

IMG_0898-normal.jpg

Nyt on kulunut melkein 6 tuntia kuivurin päälle laittamisesta, joten jo iltaan mennessä saan toivottavasti tännekin päivitettyä kuvaa lopputulemasta :)

Tähän 5-tasoiseen kuivuriin mahtuu kuitenkin kerralla verrattain vähän - esimerkiksi tällä kertaa 5 omenaa, joten koko sadon kuivaaminen olisi valmis ehkä uusien raakileiden kypsyessä... Siksi on kätevä keittää myös hilloa! Ja omenahillo on oikeasti her-kul-lis-ta, ja siitä tulee säännöllisesti tehtyä esimerkiksi omenapullia (rahkapullan tapaan pyöreä pulla, johon omenahilloa täytteeksi) ja syötyä lettujen kanssa.

5 litran kattilallinen omenahilloa syntyy helposti, ja se sisältää taatusti aitoa tavaraa:

3/4 kattilallista kuorittuja omenalohkoja,

5 desiä hillosokeria,

1 sitruunan mehu ja

1 desi vettä.

Ensin omenalohkoja keitetään veden ja sitruunamehun kanssa niin kauan, että ne pehmenevät. Sitruunamehu ei tietenkään ole pakollista, jos käyttää sellaista omenalajiketta, joka ei tummu. Nämä beibet kuitenkin mustuvat ajatustakin nopeammin, joten joka väliin on hyvä pirskotella sitruunaa.

IMG_0899-normal.jpg

Kun omput ovat riittävästi pehmenneitä, ne surautetaan sauvasekoittimella soseeksi.

IMG_0900-normal.jpg

Sose laitetaan takaisin liedelle ja siihen lisätään hillosokeri. Sen jälkeen sosetta keitetään vielä noin 10 minuuttia, jonka aikana sose muuttuu hillosokerin vaikutuksesta rakenteeltaan hillomaisemmaksi.

IMG_0902-normal.jpg

Kun hillo on jäähtynyt, se laitetaan pakastusrasioihin ja rasiat tietenkin pakkaseen. Voila! Helppo tapa säilöä isojakin määriä omenaa, ja käyttötapoja on lukemattomia: pullat, piirakat, letut, puuron tai jukurtin tai rahkan kaveriksi, makeannälkään sellaisenaan... Rimpsu on oikeastaan melko samanlainen, jonka olen pikkutytöstä asti osannut ulkoa ja joka edelleen minua ihastuttaa suuresti: "juomiin, teehen, lettuihin / puuroon silmäksi / leivontaan ja säilöntään / säilyy kuivassa paikassa." Mikä ihana runo, ja tekstiyhteys on tietenkin kotimaisen hunajapurkin kylki! Hillo tosin ei hunajan tapaan säily kuivassa paikassa, vaan vaatii pakastimesta ottamisen jälkeen jääkaappisäilytyksen :)