Jos piparkakkuja jää paistokerralta yli jtoisinaan häviävät pelliltä sitä myöten kun ehtii paistaa...) ja keksipurkki on jo äyräitään myöten täynnä, piparkakuista voi tehdä jouluista jäädykettä, joka on paitsi hyvänmakuinen myös näyttävän näköinen kahvipöydän tarjottava.

20161127-121016.jpg

Piparkakkuja tarvitaan jäädykettä varten 150 grammaa eli noin 30 pientä piparia. Tähän voi hyvin käyttää sarvipuolet porot ja wolksvagenilta näyttävät possut, jotka eivät ehkä muuten ulkonäkönsä takia läpäise leipurin seulaa. 

 DSC_0217.jpg

Piparkakut murustellaan pieneksi. Minun taktiikkani on laittaa piparit kestävään muovipussiin, jonka yli ajelen kaulimella kerran jos toisenkin. Blenderissä tulee ehkä liian jauhomaista murua, koska tässä saisi olla erikokoisia sattumia.

Piparimurut jäävät sivuun odottamaan siksi aikaa, että kerma vatkataan vaahdoksi. Kerma maustetaan vaniljalla ja makeutetaan tomusokerilla, ja napakkaan vaahtoon sekoitetaan piparinmurut, säilykemandariinia sekä kahden tuoreen mandariinin mehu. Tasaiseksi sekoitettu seos laitetaan torvikakkuvuokaan, joka on vuorattu kelmulla.

DSC_0225.jpg

Psst! Jos haluat jäädykkeellesi "pohjan", tässä vaiheessa päällimmäiseksi voi latoa erilaisista pipareista mosaiikin ja sitten vasta laittaa kelmun päälle. Minä en halunnut erillistä pohjaa, koska jäädykkeessä on piparia aika paljon muutenkin, joten laitoin kelmun suoraan jäädykkeen päälle ja vuoan pakkaseen. Siellä se saa olla vähintään vuorokauden, jonka jälkeen sen voi ottaa sulamaan noin 45 minuuttia ennen tarjoilua.

20161127-120918.jpg 

Jäädyke irtoaa kelmun ansiosta vuoastaan hyvin pian huoneenlämpöön ottamisen jälkeen, mutta kumottuna ja kelmusta irrottamisen jälkeen jäädyke saa lämmetä ainakin puoli tuntia, jotta a) sitä saa leikattua kakkulapiolla ja b) piparkakun ja mandariinin maut pääsevät esiin.

Kakun muotoinen jäädyke on kaunis jo itsessään, mutta ulkoapäin ei näe kovin selvästi, mitä jäädyke pitää sisällään, joten koristelin sen piparimuruilla ja muutamalla mandariinilohkolla. Ihanan jouluinen tarjottava ensimmäisen adventin kahvipöytään :) Ja jälleen laktoositon herkku, joka sopii monelle joulunviettäjälle.

20161127-121332.jpg

Kermavaahdon ansiosta jäädyke on todella ilmava ja jopa kevyen tuntuinen. Piparimurut tuovat kivaa rousketta kermaiseen tekstuuriin, ja mandariinin maku tuo mieleen joulun. Vaikka mandariineja toki on saatavilla miltei koko talven, parhaimmillaan ne ovat juuri joulun aikaan ja ehkä siksi niiden maku yhdistyy mielessäni aina jouluun. Mietin jopa, olisiko mandariinin kuorta voinut raastaa hieman jäädykkeen joukkoon, jotta maku olisi vielä voimakkaampi...

Piparkakku-mandariinijäädyke

5 dl laktoositonta kermaa

2 tl vaniljasokeria

1 dl tomusokeria

1 prk säilykemandariineja

2 mandariinin mehu (noin 1 dl) + halutessaan hieman raastettua kuorta

150 g piparkakkuja.

20161127-120854.jpg

Nautinnollista ensimmäistä adventtia!