Borssikeitto kuuluu ehdottomasti syksyn sateisiin ja koleisiin päiviin. Se on edullista, lämmittävää ja he-... Ajattelin jo sanoa helppoa, mutta oikeastaan en sanokaan, koska borssikeitto vaatii pilkkomista, pilkkomista, pilkkomista. Ja vielä vähän pilkkomista. Ja raastamista. Mutta ehdottomasti kaiken pilkkomisen väärti.

20141011_155951.jpg

Tässä on kaksi hieman erilaista versiota ihanaisesta punajuurikeitosta, joista toinen on äitini tekemää ja toinen minun tekemääni. Kumpikin alkaa tietenkin ihanista, violeteista punajuurista.

 

20141011_150731.jpg

Punajuurten lisäksi kuoritaan ja raastetaan kaalia ja porkkanaa. Lisäksi pilkotaan sipulia ja valkosipulia sekä runsaasti tuoretta persiljaa. Äidilläni on hieno ja teknillinen monitoimikone, joten sillä kannattaa surauttaa kaikki raaka-aineet raasteeksi yhdellä jyräyksellä. Minun maatiaisversiossasi sen sijaan kaali pilkotaan veitsellä ja muut raaka-aineet raastetaan metallisella käsiraastimella. Ruokansa on siis todella keiton valmistuessa ansainnut ;)

Sipulit (jos ne on pilkottu erillään) kuullotetaan öljyssä, minkä jälkeen sipulien sekaan laitetaan tomaattipyrettä. Kun tomaattipyreestä on haihtunut ylimääräinen neste, raastetut ja/tai pilkotut kasvikset kaadetaan kattilaan ja perään kaadetaan sen verran vettä, että kasvikset peittyvät.

"Oikeaan" borssikeittoon tullee etikkaa ja suolakurkkua ja kaikennäköisiä aineksia, joita meidän borsseihimme ei ole koskaan kuulunut, mutta sen sijaan lihaliemikuutio, mustapippurit ja laakerinlehdet ehdottomasti kuuluvat. Lisäksi iso nippu tuoretta persiljaa antaa ihanaa makua ja väriä :)

Keitto saa hiljalleen kiehua rauhassa ainakin 40 minuuttia, jotta kasvikset kypsyvät ja antavat liemeen ihanaa makuaan. Sellaisenaankin borssi on todella hyvää, ja kasvisliemikuution kanssa sopii myös kasvissyöjille. Kumpaankin meidän borssiimme tulee kuitenkin lihaa: äidin versioon hirven kokolihaa ja minun naudan jauhelihaa.

Kuutioitu hirvi paistetaan pannulla ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Liha kannattaa laittaa keittoon jo hyvissä ajoin kypsymään, mureutumaan ja antamaan makua liemeen :)

20140321_105257.jpg

Maatiaisversio on tosiaan lihankin suhteen osuva nimi minun borssilleni, sillä jauheliha tuntuu paljon arkisemmalta kuin kokoliha. Periaate sen käytössä on kuitenkin sama: liha paistetaan pannulla, maustetaan ja lisätään keittoon. Olen yleensä lisännyt jauhelihan keittoon vasta kasvisten kypsymisen loppuvaiheessa, koska se paistetaan läpikotaisin kypsäksi jo pannulla, enkä halua lihan murenevan aivan pieniksi murusiksi keittoon.

20141011_155943.jpg

Päälle vain runsas nokare smetanaa, ja syysillan kaunis ja lämmin ateria on valmis :)