Nyt ei juhlita ruotsalaisuuden päivää, eikä tässä kakussa ole mitään erityisen ruotsalaista, mutta sen värit sattuvat olemaan sininen ja keltainen. Olen joskus lapsena tuhahtanut ruokapöydässä, että on naurettavaa syödä sinistä ruokaa, kun äitini oli kokeeksi tehnyt perunamuussia sinisestä lajikkeesta. Nyt joudun ehkä pyörtämään puheeni, sillä tämän sitruuna-unikonsiemenkakun syömisessä ei ole mitään naurettavaa.
Keltainen väri tulee siis ihanasta, mehukkaasta sitruunasta, josta käytetään sekä kuorta että mehua ja vielä lemon curdiakin!
Sininen väri puolestaan tulee sinisistä unikonsiemenistä, jotka maistuvat uunissa paahduttuaan ihanilta ja jotka tuovat kakkuun hauskan, kuplaisen rakenteen.
Ensin kakkutaikinaa varten vatkataan huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, ja vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen sekä raastettu sitruunankuori ja vanilja-aromi. Sen jälkeen taikinaan sekoitetaan kuivat aineet ja runsas annos lemon curdia eli makeaa sitruunatahnaa tuomaan mehevyyttä ja korostamaan sitruunan makua. Myös unikonsiemenet käännellään taikinaan, ja mikä ihana värikimara yhdistelmästä syntyy!
Tasaiseksi sekoitettu taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun torvivuokaan, jonka vetoisuus on noin 1,5–2 litraa.
Kakkua paistetaan uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia, jonka jälkeen kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa ja pinta on kullanruskea ja halkeilee aavistuksen. Minä laitoin puolen tunnin jälkeen vuoan päälle leivinpaperin, koska pinta alkoi olla jo riittävän tumma.
Kakku kumotaan lämpimänä ja annetaan sen jälkeen jäähtyä kuorruttamista varten.
Kuorrutus on niin makeaa ja myös sitruunaista, että sitä ei tarvita paljoa, jotta kakusta ei tule liian makea. Jos tahdot kuorruttaa kakun kauttaaltaan, valitse mieluummin esimerkiksi vedestä ja tomusokerista tehtävä kuorrutus tai jokin tuorejuustopohjainen ratkaisu vähän porkkanakakun tapaan.
Tähän kuorrutukseen tulee yksi ruokalusikallinen lemon curdia ja kaksi ruokalusikallista tomusokeria sekä sen verran sitruunanmehua, että aineksista saa pursotettavan tahnan.
Pursotin tahnan huolettomasti raidoiksi kakun päälle ja ripottelin päälle unikonsiemeniä sekä muutaman ohuen, pestyn luomusitruunan kuoren suikaleen. Niitä ei tosin välttämättä tarvittaisi, sillä kakusta leijailee uskomattoman ihana ja makea sitruunan tuoksu, joten raaka-aineen arvaa ilmankin visuaalista vihjettä.
Tämä kakku tuntuu ihanan raikkaalta ja pirteältä nyt, kun olen tehnyt peräkkäin monta syksyistä leivonnaista, johon olen käyttänyt runsaasti mausteita sekä tummaa, paahtunutta fariinisokeria. Toimii esimerkiksi iltapäivätee- tai -kahvihetken herkkuna aivan mainiosti, ja siemenet tekevät kakkuun aivan omanlaisensa rakenteen ja suutuntuman.
Resepti on peräisin Maku-lehdestä ja löytyy esimerkiksi täältä: http://www.maku.fi/reseptit/sitruuna-unikonsiemenkakku
Kuorrutuksen tein tosiaan suhteella 1 rkl lemon curdia, 2 rkl tomusokeria sekä noin 0,5 teelusikallista sitruunanmehua. Lisäksi laitoin taikinaan hieman runsaammin sitruunankuorta ja korvasin vaniljasokerin nestemäisellä vanilja-aromilla ja paistoin kakun leipävuoan sijaan torvivuoassa. Hyvä tuli näinkin! :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.