Kun tulin viime postauksessa maininneeksi puolukkapuuron, minulle iski siihen niin valtava mieliteko, että oli aivan pakko tehdä! Ja se on juuri niin ihanaa ja tuttua ja turvallista kuin mielikuvissanikin!
Minusta puolukkapuuroa ei kuulu tai tarvitse siivilöidä, vaan punaiset, kirpakat puolukat saavat olla puurossa kaikkine kuorineen. Ja eikös kaikki vitamiinit ja muut hyvät aineet sijaitse yleensä juuri kuoressa tai juuri sen alla? Eli kaikki alkaa siis puolukoista.
Puolukat, noin tuplamäärä vettä niihin verrattuna, fariinisokeria, taloussokeria ja pari tippaa vanilja-aromia mitataan teräskattilaan ja laitetaan kuumenemaan. Puolukoita voi hieman murskata kattilassa, mutta kiehuessaan ne kyllä pehmenevät ja rakenne rikkoutuu.
Noin kymmenen minuutin porisemisen jälkeen kattilaan kaadetaan koko ajan sekoittaen mannasuurimoita, ja puuron annetaan kiehua vielä noin viisi minuuttia. Sen jälkeen puuron pitää saada jäähtyä ennen sähkövatkaimella vatkaamista, ja kylmään astiaan ja kylmävesihauteeseen laittaminen nopeuttaa toimenpidettä.
Tässä vaiheessa puuro on todella tanakkaa ja paksua, mutta ei huolta, vatkaaminen kuohkeuttaa puuron täydellisen ilmavaksi.
Tässä vaiheessa, kun puuro on vielä kuumaa tai lämmintä, on hyvä tarkistaa sopiva makeus, koska sokeri liukenee vielä tasaiseksi lämpimään massaan. Sitten kun puuro on jäähtynyt, se siis vatkataan sähkövatkaimella vaaleanpunaiseksi, kuohkeaksi vispipuuroksi.
Minä syön puolukkapuuron aina sokerin kanssa (ah se ratina hampaissa!), joten en tehnyt puurosta itsestään kovin makeaa. Monet laittavat sokerin lisäksi myös maitoa annokseen, mutta minä en erityisemmin pidä maidosta, joten en halua sitä myöskään kauniin väristä ja ihanan makuista puuroani sotkemaan.
Puolukkavispipuuro
1 l vettä
5 dl puolukoita
1 dl fariinisokeria
2 rkl taloussokeria
muutama tippa vanilja-aromia
1,5 dl mannasuurimoita.
Kuohkeaa mutta kuitenkin täyttävää, puolukkaista olematta kuitenkaan irvistyttävää – nam!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.