Minä en harmillisesti työesteiden vuoksi voi olla ensi viikonloppuna juhlistamassa isänpäivää isäni tai ukkieni luona, joten otimme varaslähdön merkkipäivään jo nyt. Tässä on siis oiva aprikoosi-kinuskitäytekakku isänpäivän kahvipöytään, ja tämän ehtii toteuttaa stressittä ja kiireettä, kun pohjan voi tehdä vaikka tänä viikonloppuna pakkaseen ja täyttämisen ja koristelun hoitaa vaikka viikon päästä.

20171103-212508.jpg

Pohja kakussa on gluteeniton samasuhdepohja, jossa on myös kaakaojauhetta:

5 kananmunaa rikotaan lasiin

toiseen samanlaiseen lasiin yhtä paljon sirosokeria

kolmanteen lasiin 2 rkl tummaa kaakaojauhetta, 2 rkl perunajauhoja, 1 maustemitta ksantaania, 1 maustemitta leivinjauhetta + loput tilavuudesta vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta.

Munat ja sokeri vaahdotetaan todella tanakaksi vaahdoksi ja vaahtoon käännellään keskenään sekoitetut jauhot. Tämä kakku on paistettu pienessä (halk. 20 cm) irtopohjavuoassa, jossa on normaalia korkeammat reunat. Näin kakusta saa korkean ja siten myös eri tavalla näyttävän kuin matalasta ja laakeasta kakusta. Vuoan pohjalle voi leikata leivinpaperin, ja reunat voidellaan sekä jauhotetaan gluteenittomilla korppujauhoilla. Paistoaika 175-asteisessa uunissa on noin 40 minuuttia.

20171103-202314.jpg

Vähintään vuorokauden paistamisen jälkeen tekeytynyt kakkupohja leikataan kolmeen osaan ja jokainen osa kostutetaan appelsiinimehulla, jota tarvitaan yhteensä noin yksi desilitra. Täytteeksi tulee aprikoosimarmeladia ja kermavaahdosta ja rahkasta sekoitettu täyte, joka on maustettu kinuskikastikkeella. Kyllä, taas kinuskia! Olen aivan hullaantunut kinuskin makuun ja olen nyt käyttänyt sitä todella monessa syyskakussa! Ehkä joulua kohti kinuski vaihtuu suklaaseen ja pähkinöihin...

Täyte:

1 dl aprikoosimarmeladia

2 dl vispikermaa

200 g maitorahkaa

noin 1 dl kinuskikastiketta

+ appelsiinimehua kostutukseen.

20171103-203953.jpg

Kun kakku on täytetty, valmistetaan vielä kuorrutus huoneenlämmössä pehmenemässä olleesta voista. Ensin pehmeää voita vatkataan sellaisenaan, ja kun se alkaa olla vaaleaa ja kuohkeaa (parin minuutin vatkaamisen jälkeen), joukkoon lisätään pikkuhiljaa tomusokeria ja koko ajan vatkataan. Joukkoon voi ripsauttaa myös kipenen suolaa, ja lopuksi laitetaan mausteeksi pari ruokalusikallista kylmää kahvia ja - jälleen - kinuskikastiketta. Lopputuloksena syntyy makea ja kuohkea voikreemi, jossa on aavistus kahvisuutta ja kinuskista pieni paahtuneen sokerin tuntuma. Kreemi levitetään paletilla tai leveällä veitsellä kakun päälle.

20171103-212408.jpg

Pyöräytin lopuksi kakun reunat sahalaitaisella paletilla, ja samaa käytin yhden vedon verran myös kakun päälle. Koristeina on muun muassa Toffifee-makeisia, fugdeneliöitä eri kokoisiksi paloiteltuna, sokerirakeita sekä aaltokuvion päälle spreijattuna pronssista elintarvikeglitteriä. 

20171103-212527.jpg