Meillä on perjantaina pienet juhlat, ja minä suorastaan rakastan juhlia. Tai ehkä jopa itse juhlia enemmän pidän niiden valmistelusta ja suunnittelusta. On kerrassaan huumaavaa selata reseptikirja ja -kansio toisensa perään ja pohtia, mitkä olisivat juuri ne herkut, jotka tällä kertaa pääsevät juhlimaan.

Yksi on kuitenkin varmaa. Mitä olisi juhlat ilman täytekakkua? Kakku voi olla monennäköinen ja kokoinen, mutta se on oltava. Työviikko kuitenkin asettaa omat rajoituksensa "liveleipomiselle" (ja kakkupohja tykkää muutenkin vetäytyä ennen leikkaamista ja täyttämistä), joten tein tänään kakkupohjan pakkaseen odottamaan.

Koska seurueeseemme liittyy myös vilja-allergikko, tämä kakkupohja on täysin gluteeniton:

6 munaa

2 dl sirosokeria

3 dl perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

+ nokare voita ja 0,5 dl mantelijauhoa irtopohjavuoan jauhotukseen.

Huoneenlämpöiset kananmunat ja sirosokeri vatkataan kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Itse olen tottunut vatkaamaan sähkövatkaimella ja katsomaan vaahdon riittävän kuohkeuden siitä, että kun pintaan norotettu taikina pysyy hetken aikaa muodossaan, vaahto on riittävän kuohkeaa.

Vaahtoon käännellään varovasti perunajauho, johon on jo sekoitettu leivinjauhe. Näin kakku kohoaa tasaisesti joka puolelta. Jauhot kannattaa laittaa vaahtoon siivilän läpi, jotta kakkuun ei vahingossakaan tule jauhopaakkuja. Sähkövatkain kannattaa kuitenkin tässä vaiheessa unohtaa ja sen sijaan käännellä jauhot taikinaan nuolijalla.

Tasainen taikina kaadetaan irtopohjavuokaan ja paistetaan 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kun kakun keskeltä ei tökättäessä tartu mitään puutikkuun, kakku on kypsä.

PS. Jos tekisin ei-gluteenitonta kakkua, laittaisin jauhoista 2,5 desiä vehnäjauhoa ja 0,5 desiä perunajauhoa.

IMG_0657-normal.jpg

Kakun makumaailmasta en vielä kerro sen enempää, vaan palaan siihen juhlapäivän aattona täytteen ja juhlapäivänä kuorrutuksen merkeissä. Sen sijaan kerron vielä ihanan mokkaisista minimuffinseista, jotka myös tein pakkaseen:

IMG_0653-normal.jpg

Mokkaisuus tulee suklaakahvipavuista (onko ne niitä suomeksi? no niitä tummasuklaisia makeisia, jotka maistuu kahville ja näyttää kahvinpavuille...), jotka piilotin jokaisen muffinsin sisälle.

Taikinassa on

4 rkl pehmeää voita,

60 grammaa sokeria,

1 kananmuna,

1 dl vehnäjauhoja, 2 rkl tummaa kaakaojauhetta, 1 tl leivinjauhetta (keskenään sekoitettuna) ja

1 rkl maitoa.

Vatkasin voin ja sokerin sekaisin ja lisäsin joukkoon kananmunan koko ajan vatkaten. Sen jälkeen vain yksinkertaisesti sekoitin lusikalla ensin kuivat aineet ja sen jälkeen maidon taikinaan. Helppoa ja herkullista :)

Pursotin puolet taikinasta pieniin muffinsivuokiin, painelin mokkaiset yllärit taikinan päälle ja pursotin loput taikinasta peittämään pavut. Minä tein taikinasta 30 pikkumuffinsia ja söin yhden aimolusikallisen herkkunamitaikinaa... Paistuminen vei noin 200 asteessa (madalsin hieman paiston puolivälissä) noin 10 minuuttia.

minimuffinsit-normal.jpg

Uunista tuli ulos muffinsseja, joista ei päälle päin osaa arvata, millaisen aarteen ne kätkevät sisäänsä. Leipurin testikappaleen mukaan suklaakahvinpapu tekee pienestä muffinsista ihanan mehevän sisältä ja antaa reilusti makua. Toimii! :)

Homma jatkuu keskiviikkona tai torstaina, ja silloin on luvassa jotain punaista ja makeaa... :)