First of all, minä en erityisemmin pidä kahvista enkä juo sitä lähellekään päivittäin. Enkä aina edes viikoittain. Mutta jostain syystä Helsingin Sanomien juttu Kylmäuutettu kahvi valmistuu jääkaapissa melkein itsestään (http://www.hs.fi/ruoka/a1467078430586) sai minut haaveksimaan kylmästä, jääpaloilla ja vaniljaisella maitolorauksella viimeistellystä kahvista. Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen, vaikka en ymmärrä kahvista mitään. Mitä esimerkiksi tarkoittaa jutun karkeasti jauhettu kahvi? Noh, minä käytin samaa Löfsbergin suodatinjauhatusta, jota kaapistani löytyy.

DSC_0550.jpg

Ohjeessa lukee 90-100 grammaa, enkä halua myrkyttää itseäni kofeiinipommilla heti alkuun, joten mittasin grammantarkasti 90 grammaa kahvia ja desilitralleen litran kylmää, raikasta hanavettä. Sitten vain jääkaappiin ja odottelua 12 tuntia. (Aaamukahvi kannattaa siis laittaa "porisemaan" edellisenä iltana, ja ilta(päivä)kahvi viimeistään aamulla.)

Koska voin kuvitella, että en pidä pannukahvimeiningistä enkä kahvinporoista suussani, halusin suodattaa kahvin. Laitoin siis kahvimukini päälle tavallisen suodatinpaperin ja siitä eikun jääkaappikylmä, musta ja voimakastuoksuinen neste suodattumaan. Kahvi itse asiassa tuoksuu taivaalliselle, vaikka makuun en niin ole viehättynytkään!

DSC_0553.jpg

Ja reippahasti se kahvi sieltä loristelikin läpi. Edelleen kofeiinipäristysten pelossa en suodattanut kuin pienehkön tilkan mukiin, ja siihenkin lisäsin noin 1/3 vaniljanamakuista soijamaitoa tuomaan lempeyttä ja makeutta sekä pari jääpalaa takaamaan kylmän lopputuloksen.

DSC_0557.jpg

Makuelämys: En oikein osaa kuvailla, mutta en yleensäkään erota hyvää ja pahaa kahvia toisistaan, koska kaikki maistuu minusta, noh, tasaisen kahville. Mutta pidin tästä. Ja voisin jopa ehkä luonnehtia, että kylmänä kahvista katoaa sellainen karvaus ja pistävyys, joiden takia en ole oppinut kahvia juomaan. Jos tähän laittaisi vielä hieman makusiirappia tai vaikka kermavaahtoa, saisi tästä ihanan piristävän (!) hellepäivän herkkujuoman. Piristävän vaIkutuksen nimittäin todella huomaa, ja voisin sen takia kuvitella juovani toisinaan kesäaamuna tällaisen normaalin teemukilliseni sijaan.

DSC_0555.jpg

Ja eikös sitä sanota, että kylmä kahvi kaunistaa ;) Tosin joku kyynikko saattaisi todeta, että vatsa ei kestä niin suuria määriä mitä naama vaatisi, mutta jätetään sellaiset puheet ihan omaan arvoonsa...