Gradu tuli eilen valmiiksi (ah, vappu - työn juhla) ja sitähän täytyi juhlia. Isä ehdotti asiaan kuuluvalla arvokkuudella nautittavaa viski- tai konjakkipaukkua, mutta tämänpäiväinen työaamu sai kuitenkin nauttimaan alkkomahoolit vähemmän päihdyttävässä muodossa eli tiramisussa. Koko päivä oli silkkaa dolce vitaa, kun aloitin päivän tiramisuaamupalalla.

20140502_072339%5B1%5D-normal.jpg

Tiramisuhan on perinteisesti kahvilla ja kahviliköörillä maustettua leivonnaista, jossa on mascarponejuustoa ja savoiardikeksejä. Tässä versiossa maistuu tumman espresson lisäksi mantelilikööri ja mascarponevaahdossa aavistus raikasta sitruunaa.

Ensin keitetään huiiikeet sufeleissönit, mikä tässä tapauksessa tarkoitti kolmea espresso intensoa.

espresso-normal.jpg

Toki tavallinen vahva kahvikin sopii, mutta espresso on todella tummaa ja intensiivistä, joten se sopii tähän erinomaisesti, koska sen maku riittää maustamaan keksit läpikotaisin. Kahviin sekoitetaan puoli desilitraa amarettolikööriä (disaronno) ja annetaan jäähtyä.

Sitten vatkataan kahdesta munasta ja puolesta desistä sokeria kuohkea vaahto, johon lisätään 400 grammaa mascarponejuustoa ja yhden sitruunan raastettu kuori.

20140501_125906%5B1%5D-normal.jpg

Kun massa on sekoitettu tasaiseksi, kaikki herkun komponentit on valmiina. Pohjana tai kakkupohjia vastaavana aineksena käytetään savoiardikeksejä, jotka ovat kissankielen muotoisia ja erittäin höttöisiä ja huokoisia keksejä. Ne imevät hyvin kahvi-likööriseoksen ja muuttuvat kakkupohjamaisen pehmeiksi. Keksit ladotaan vieretysten laakeaan vuokaan ja kostutetaan puolella kahvi-likööriseoksella.

20140501_130242%5B1%5D-normal.jpg

Kun keksit on kostutettu, kaadetaan puolet mascarponevaahdosta keksien päälle ja tehdään kekseistä, kostukkeesta ja vaahdosta toinen samanlainen kerros. Jos haluaa ulkonäöltään enemmän kakkua muistuttavan herkun, kerroksia voisi tietysti tehdä enemmänkin :) Yhdestä paketista keksejä (sis. 24 kpl) tulee 20x30-kokoiseen vuokaan juuri sopivasti kaksi kerrosta. Tiramisun annetaan tekeytyä jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen sen päälle sirotellaan tummaa kaakaota. Tässä versiossa on kaakaojauheen lisäksi rouhittua tummaa tobleronea (musta pakkaus), koska se on niin kitkerää, ettei kukaan tässä taloudessa syö sitä paljaaltaan edes pahimmassa makean tuskassa... ;)

20140502_072120%5B1%5D-normal.jpg

Lopputulos on yhtä aikaa kermaista, raikasta ja täyteläistä. Minä en edes pidä kahvista enkä juo sitä, mutta tässä kahvin maku yhdistyy kivalla tavalla tuhtiin mascarponeen ja liköörin mantelin makuun, joita täydentää pieni vivahdus alkoholin tymäkkyyttä. Kyllä italian mamat tietävät, mistä herkuttelussa on kyse!