Katsokaa noita kirkkaankeltaisia tai suorastaan oranssina loistavia lakkoja! Voiko pirtsakampaa näkyä olla!

DSC_0302.jpg

Vaniljainen panna cotta lakkojen kanssa on todella helppo ja oikeastaan kaikkiin vuodenaikoihin sopiva jälkkäri, mutta jostain syystä siitä on tullut meidän perheessämme epävirallisen virallinen pääsiäistraditio.

Panna cottaa varten tarvitaan vain kermaa, hivenen sokeria, yksi vaniljatanko sekä liivatetta.

Panna cotta (5 annosta)

4 dl kermaa

0,5 dl sirosokeria

1 vaniljatanko

2 liivatelehteä (1,5 riittää hieman pehmeämpään lopputulokseen).

Ensin halkaistaan vaniljatanko ja kaavitaan siemenet talteen.

DSC_0274.jpg

Sekä tanko että siemenet, kerma ja sokeri mitataan pinnoitettuun kattilaan. Liivatteet laitetaan likoamaan kylmään veteen. Kermaseos kuumennetaan kiehuvaksi ja annetaan hiljalleen kiehua 15 minuuttia koko ajan sekoitellen. Loppuvaiheessa vaniljatanko ongitaan pois seoksesta.

Kerma otetaan pois liedeltä ja joukkoon sekoitetaan liivatelehdet, joista on ensin puristeltu ylimääräinen kylmä vesi pois. Hyvin sekoitettu panna cotta kaadetaan jälkiruokamaljoihin tai laseihin jäähtymään ja jähmettymään.

DSC_0275.jpg

Jähmettyminen vie jääkaapissa nelisen tuntia, joten ainakin sen aikaa on hyvä varata. Nämä voi tehdä myös jo hyvissä ajoin etukäteen - esimerkiksi edellisenä päivänä, ja koristella vasta juuri ennen tarjoilua. Maljojen päälle täytyy laittaa jääkaappiin kelmu tai muu kansi, koska maitotuote imee todella helposti makuja itseensä.

Kaikki raikkaat marjat, soseet, kiilteet, hedelmät ja kastikkeet sopivat tasapainottamaan täyteläistä kermavanukasta, ja esimerkiksi mangososeesta saisi todella kauniin ja kiiltävän keltaisen kerroksen panna cotan päälle. Lakat ovat kuitenkin marjojen aatelia, joten ne ovat ehdottomasti oma suosikkini. Samalla jälkiruoassa yhdistyvät italialainen ja suomalainen ruokaperinne herkullisella tavalla.

DSC_0305.jpg