Mansikat maksavat edelleen mansikoita, mutta sen verran niitä raaski torilta ostaa, että sai tehtyä kesän ensimmäisen ja varmaan ainoan britakakun. Marenkia oli joka paikassa Tallinnan kahviloissa ja konditoriamyymälöissä, ja mainiosti se tähänkin vaaleaan mansikkaleivonnaiseen sopii.
Gluteenittoman britakakun marenki
2 kananmunan valkuaista
1 dl sirosokeria
Marenki kannattaa tehdä ensimmäisenä, koska sitä varten sähkövatkaimen terien täytyy olla puhtaat ja kuivat. Marenkia varten mittaa kulhoon desilitra hienojakoista sirosokeria ja kaksi huoneenlämpöistä kananmunan valkuaista (kyllä, sokerikin heti alussa joukkoon!) ja aloita vatkaaminen ensin pienemmällä teholla. Nosta vatkaimen tehoa pikkuhiljaa ja vatkaa niin kauan, että vaahto on valkoista, kiiltävää ja niin kestävää, että kulhon voisi kääntää ylösalaisin ilman, että marenkin putoaa.
Marenki saa mennä jääkaappiin odottamaan kakkupohjan valmistumista. Samalla on hyvä hetki laittaa uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Britapohja
75 g voita
0,75 dl sirosokeria
2 kananmunan keltuaista
1,25 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl rasvatonta maitoa
Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkataan vaaleaksi vaahdoksi, johon vatkataan kananmunan keltuaiset yksi kerrallaan. Munien lisäämisen jälkeen taikinaan lisätään vuorotellen maitoa ja keskenään sekoitettuja kuivia aineita ja sekoitetaan taikina tasaiseksi.
Taikina levitetään noin 20x30-kokoiseen vuokaan pohjaksi, ja pohjan päälle levitetään jo aiemmin vatkattu marenki. Päälle voi ripotella vielä mantelilastuja.
Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia tai niin kauan, että pohja on kypsä, marenki kauniin vaaleanruskea ja mantelilastut ruskeaksi paahtuneita.
Kun pohja on täysin jäähtynyt, valmistetaan täyte, jos nyt ylipäätään voi puhua valmistamisesta, koska täyte on simppeliäkin simppelimpi.
Britakakun täyte
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 litra mansikoita
Kerma maustetaan sokerilla ja vaniljasokerilla ja vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Mansikoista irrotetaan kannat ja marjat pilkotaan tarvittaessa pienemmiksi. Kakkupohja puolitetaan kahtia ja toisen puolikkaan päälle lusikoidaan kermavaahto ja ripotellaan mansikat. Toinen puolikas asetetaan päälle kanneksi, ja kakku on valmis!
Gluteeniton jauhoseos sopii tähän leivonnaiseen jopa paremmin kuin vehnäjauho, koska se tekee leivonnaisesta ihanan keveän rakenteeltaan. Kakku ei myöskään muutu jääkaapissa ikävän lötköksi, kuten joskus britakakulle käy. Tosin tämä on sen verran pieni kakku (6–8 palaa), että isommalle kahviseurueelle uppoaa koko kakku kerralla, eikä jääkaappisäilytyksestä tarvitse siis huolehtia :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.