Jouluvalmisteluihini kuuluu aina piparkakkutalon rakentaminen, ja joka vuosi kaavoihin on kiva keksiä jokin uusi juttu. Tänä vuonna jätin vanhat kaavat kokonaan pölyttymään ja askartelin tilalle kaavat pikkuruiselle piparkakkutalolle.

DSC_0370.jpg

Hyvin vastaavanlaiset kaavat löytyy muun muassa K-ruoan verkkosivuilta 

(http://www.k-ruoka.fi/joulu/piparkakut/piparkakkutalon-kaavat/) ja talon kokonaisleveys on hurjat 6 senttiä ja syvyys 4,5 senttiä. Sitähän sanotaan, että pieni on kaunista!

Tein kaksi taloa, ja ensiksi leikkasin taikinasta kaikki seinät ja kattopalat.

DSC_0349.jpg

Pohjat taloille ajattelin tehdä isoista tähtipipareista, ja niitä on kiva koristella muutenkin, joten tein niitä koko pellillisen.

DSC_0347.jpg

Ja muitakin pipareita tuli samalla urakoitua! Ah, mikä tuoksu ja herttainen kavalkadi sydämiä, perinteisiä pipareita, taalainmaan hevosia ja possuja <3

DSC_0351.jpg

Ja kun talon osat paistaa ensimmäisenä, ne ehtivät mukavasti jäähtyä sillä välin, kun leipoo ja paistaa loput piparit. Sitten pääsee siihen mukavimpaan osaan eli koristeluun ja talojen kokoamiseen. Ranskanpastillit, M&M's-rakeet, liitulakut ja erilaiset strösselit ja sokerihelmet kuuluvat minun talojeni koristukseen. 

DSC_0367.jpg

Talojen kokoamiseen tykkään käyttää sulatettua sokeria, ja koristeet liimaan vedestä ja tomusokerista tehdyllä "liimalla". Yleensä teen vaaleanpuna–liila–valkeita, mahdollisimman söpöjä taloja, mutta nyt ajattelin hieman laajentaa näkemystäni ja otin rohkeasti kaikenväriset karkit ja rakeet käyttöön ja tein enemmän hassunhauskan kuin söpön pikkuisen mökin. 

DSC_0369.jpg

Liitulakuista hirsiä, keltaisista ja oransseista karkeista ikkunoita, punaisista ja valkoisista makeisista polkkakeppi katolle ja seinätiiliä erivärisistä kokonaisista ja puolikkaista makeisista.

DSC_0374.jpg

Kokonaan en sentään halunnut heittäytyä riemunkirjavaan koristeluun, vaan toinen mökki sydänkattoineen ja seinäkiekuroineen on herttainen ja sievä.

DSC_0373.jpg

Näitä pienokaisia on niin nopea ja näppärä tehdä, että voisin tehdä muutaman vaikka naapureille joulukortin sijaan vietäväksi... Jos pitää jouluisista asioista, tämän voi säilyttää joulun pyhien yli, tai jos ei tahdo mitään ylimääräistä tavaraa, tämänhän syö vaikka päiväkahvilla :)