Onnea on viikonloppu ja itse tehty leipä, mutta vielä suurempaa onnea on viikonloppu ja äidin tekemä leipä. Tulin viettämään viikonloppua kotiinkotiin, kuten tapaan lapsuudenkotiani kutsua erotukseksi omasta kodistani, ja vastassa oli herkullisen tuoksuinen ja vieläkin herkullisemman näköinen challah-leipä.

IMG_2298.jpg

Challah on juutalaisten sapattileipä, ja se on ikään kuin pullan ja leivän välimuoto niin rakenteeltaan kuin hunajaiselta maultaan.

Äitini löysi ohjeen Pastry Affair -blogista (http://www.pastryaffair.com/blog/challah), ja resepti on ihanan yksinkertainen, koska kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään ja vaivaaminen tapahtuu yhdellä kertaa vasta siinä vaiheessa, kun taikina on jo niin kiinteää, että pysyy pöydällä tai leivonta-alustalla.

IMG_2272.jpg

Ensiksi sekoitetaan reilusti kädenlämpöistä vettä, kuivahiivaa (äitini käytti koko 11-grammaisen pussin alkuperäisen ohjeen 7 gramman sijaan), hunaja, oliiviöljy, kananmunat ja suola. Jauhot lisätään sekaan pikkuhiljaa, ja vasta sen jälkeen aletaan vaivata.

IMG_2282.jpg

Noin 5 minuutin vaivauksen jälkeen taikina näyttää jo aivan erilaiselta...

IMG_2283.jpg

Taikina saa kohota puolitoista tuntia, ja sinä aikana tapahtuu melkoinen muutos (ainakin hieman ekstrasuurella hiivamäärällä)!

leip%C3%A4.jpg

leip%C3%A42.jpg

Upeasti kohonnut taikina jaetaan neljään osaan, ja sitten alkaa sorminäppäryysosuus. Leipä on nimittäin tarkoitus letittää neljällä punoksella, ja äitini sanoi, että homman oppi todella helposti alkuperäisen blogin ohjeella, mutta epäilen hieman omia kykyjäni...

IMG_2290.jpg

Vasemmanreunimmainen siirretään oikeanpuolimmaisen vasemmalle puolelle, sen jälkeen toiseksi vasemmanpuolimmainen toiseksi oikeanpuolimmaiseksi, sitten oikeanpuolimmainen toiseksi vasemmanpuoleiseksi jajaja.. Jotenkin siihen suuntaan. Lopputuleman kuuluisi näyttää edes hieman näin herkullisen mahtavan muhevalta kuin tämä yksilö!

IMG_2293.jpg

Letti saa kohota vielä puoli tuntia, ja sitten se voidellaan kananmunalla ja päälle sirotellaan (tai kaadetaan vähän enemmän) seesaminsiemeniä.

IMG_2295.jpg

Leipää paistetaan ensin 200 asteessa noin 20 minuuttia ja sen jälkeen 15 minuuttia hieman miedommalla, noin 175 asteessa. Näin alkuperäisen ohjeen foliotemppuilua ei tarvita ja lopputulos on täydellisen kullanruskea.

IMG_2304.jpg

Leivässä maistuu miellyttävästi oliiviöljy ja hunaja, mutta makeaa tämä ei silti missään nimessä ole. Rakenne on minun suussani aivan ihana, hieman kuin briossia! Upean pehmeää olematta kuitenkaan höttöä. Ensimaistelut tein pelkän voisipaisun kanssa, mutta huomenna taidan tehdä tästä aamupalaa jonkin taivaallisen marmeladin kanssa...

IMG_2305.jpg

Tässä vielä ohje suomeksi ja juuri sellaisena kuin äitini teki:

1,8 dl +42-asteista vettä

11 g kuivahiivaa

0,8 dl oliiviöljyä

85 g hunajaa (= 2 isoa ruokalusikallista)

2 kananmunaa

1,5 tl suolaa

480 g vehnäjauhoja

+ päälle kananmuna, tilkka vettä & seesaminsiemeniä.

 

Oikein ihanaa viikonloppua! :)