Nämä pikkuleivät tehdään niin hyvistä aineksista, että niistä ei voi tulla muuta kuin herkullista. Siksi niiden nimi onkin toppengott, kuten eräässä ruotsinkielisessä reseptissä on nimetty.

Taikina on sitä paitsi niin helppo tehdä, että nimi voisi olla myös toppenlätt:

100 g margariinia,

100 g maapähkinävoita,

1 dl fariinisokeria ja

0,5 dl sirosokeria vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, johon lisätään koko ajan vatkaten

1 kananmuna.

Taikinapohjaan lisätään nuolijalla sekoittaen

2,5 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta ja

1 tl vaniljasokeria,

ja tässä vaiheessa taikina näyttää tuolta kuin alla olevassa kuvassa.

IMG_0959-normal.jpg

Melkoisen tahmeaa ja tarttuvaa evästä siis, mutta taikinaan tulee vielä

2 dl suolattuja cashew-pähkinöitä rouheena ja

2 dl tummaa suklaata rouheena.

suklaa-p%C3%A4hkin%C3%A4rouhe-normal.jpg

Toki tässä voisi käyttää mitä tahansa suklaata ja eritoteen mitä tahansa pähkinöitä (suolamantelit - omnom, suolamaapähkinät - ah nam...), mutta cashewit paahtuvat uunissa kerrassaan herkullisiksi :)

Valmis taikina (jossa SAA olla isoja sattumia!) nökötellään pellille pienen ruokalusikallisen kokoisiksi nökösiksi. Nököset leviävät jonkin verran uunissa, joten 20 kappaletta pellillään olisi ehkä parempi määrä kuin 25. Silloin saa myös kaksi tasakokoista pellillistä, koska annoksesta tulee noin 40 pikkuleipää.

IMG_0961-normal.jpg

Nökösiä paistetaan 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, tai niin kauan että pinta on kullanruskea ja tuoksu on paahtuneen pähkinäinen.

IMG_0963-normal.jpg

Pikkuleivät ovat uunista otettaessa melko pehmoisia, joten niiden kannattaa antaa jäähtyä pellillä rauhassa, ennen kuin niitä käy siirtämään muualle.

toppengott-normal.jpg

Tällaisina "sa(t)tumaisina möykkyinä" nämä pikkuleivät eivät ole mitään fiinin kahvipöydän elegantteja kaunokaisia, mutta maapähkinävoin täyteläisyys, viljaisa kura, suklaa ja suolaiset, ihanasti paahtuneet pähkinät toimivat makuina täydellisesti! :) Suosittelen niin arkeen kuin leppoisaan juhlaan.

PS. Muutan töiden perässä väliaikaisesti muualle ja tilapäisyyden vuoksi koetan ottaa mukaan mahdollisimman kevyen varustuksen. Näin ollen leipominen (keittiötä on kokonaiset kaksi neliötä!) ja sen myötä bloggaaminen saattaa joutua hieman paitsioon, mutta koska täytyyhän ihmisen syödä (ja kirjoittaa syömästään :)), en katoa täältä kokonaan. Tahti saattaa hidastua, mutta silti täällä ollaan! :)