Kevätaurinko pilkistelee jo niin houkuttelevasti, että alkaa tehdä mieli leipoa keväisiä herkkuja ja unohtaa kaikki raskaat ja tuhdit talviruoat. Yksi jo takuulla kevättä enteilevä herkku on manteliset vadelmapikkuleivät, joiden reseptiin törmäsin Ulla Svenskin Suomen lasten leivontakirjassa.

IMG_1482.jpg

Nämä pikkuleivät ovat helppoja ja nopeita tehdä, koska taikinasta kaulitaan vain yksi iso levy, joka sitten paistamisen jälkeen leikataan halutun muotoisiksi pikkuleiviksi. Mutta ennen kaulimista ja paistamista tarvitaan tietenkin se taikina:

200 g voita

2 dl sirosokeria

2 kananmunaa

5 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauehtta

1 tl leivinjauhetta

+ pari tippaa karvasmanteliaromia.

Svenskin ohjeessa kaikki ainekset kehotetaan sekoittamaan keskenään, mutta minä vatkasin ensin voin ja sokerin kuohkeaksi vaahdoksi, lisäsin sitten kananmunat ja manteliaromin ja lopuksi keskenään sekoitetut jauhot. Sitten kaulitsin taikinan suoraan leivinpaperin päälle, ja kuten kuvasta näkyy, siitä tuli melkein koko pellillisen kokoinen.

IMG_1463.jpg

Pohja paistui 200-asteisessa uunissa hieman alle 15 minuuttia, jonka jälkeen se oli pinnalta kullanruskea ja tuoksui taivaallisen manteliselta.

IMG_1465.jpg

Nostin pohjan pois pelliltä jäähtymään, ja jäähtyneen pohjan päälle levitin 250 grammaa vadelmahilloa. Lisäksi sulatin 100 grammaa valkosuklaata, jonka pursottelin hillon päälle. Kaikki sata grammaa ei kuitenkaan mennyt, vaan valuvaa suklaaihanuutta jäi reilusti myös kokin maisteltavaksi :)

IMG_1475.jpg

Nyt koko komeus sai mennä jääkaappiin, jotta maut tasoittuisivat ja suklaapursotukset jähmettyisivät. Noin tunnin jäähtymisen jälkeen - juuri sopivasti päiväkahviaikaan - leikkasin levyn sahalaitaisella veitsellä pieniksi ruuduiksi,

IMG_1484.jpg

Pohja maistuu upean manteliselta, joten se saa mielestäni olla jopa aika paksu. Vadelmahillo on mukavan makeaa, mutta yllättävästi vadelma + manteli = yllättävän kirsikkainen maku minun suussani. Valkosuklaa kruunaa pikkuleivän rakenteen suhteen; hyvin jäähtyneet raidat rapsahtelevat ihanasti syödessä.

PS. Svensk suosittelee kokeilemaan tätä reseptiä myös omalla lempihillollaan, joten ainakin kirsikkaversiota aion itse testata! :)