20131110_104314%5B1%5D-normal.jpg

 

Joku voi ihmetellä, miksi ihmeessä tähän aikaan vuodesta kukaan päivittää jotain pipareista. Se on nyt erittäin ajankohtaista, koska juuri viikonloppuna leivottiin pakkasesta viime joulun viimeinen piparitaikinaköntti pipareiksi... Ah, sitä tuoksua <3 ja taikina itse on melkein parempaa kuin valmiit piparit, mutta kyllä piparit kuuluvat ehdottomasti jouluun. Tosin meidän perheessä pipareita leivotaan yleensä lokakuun lopusta alkaen, joten jouluna kukaan ei enää suoranaisesti himoitse pipareita...

Tässä kohdin haluan jakaa ihan tarkan reseptinkin, sillä joka vuosi kaivamme äitini vanhan kuluneen keittokirjan, jossa on maail-man pa-ras resepti piparkakuille. Taikina on helppoa työstää ja paistaa, ja se maistuu erinomaiselle.

Eli, Paraisten piparit, var så goda:

1 ½ dl tummaa siirappia

2 dl (erikoishienoa) sokeria

250 g suolaista voita

2 tl kanelia, 2 tl inkivääriä, 2 tl neilikkaa

1 rkl pomeranssinkuorta

2 munaa

500 g vehnäjauhoja, johon sekoitettu 2 tl ruokasoodaa

+ me laitamme aina myös noin 1 tl kardemummaa, + halutessaan ripaus suolaa

+ loraus (noin 1 rkl) konjakkia tekee eetvarttia

Valmistus ihan normaalisti, eli siirappi, sokeri, voi ja mausteet kiehautetaan kattilassa, jäähdytetään ja vatkataan munat sekaan. Sitten lisätään jauhot ja sekoitetaan tasaiseksi (konjakki ihan lopuksi). Minä jaan taikinan aina jo tässä vaiheessa sopivan kokoisiin annoksiin, ja annan niiden jähmettyä kelmuun käärittyinä yön yli jääkaapissa. Näin pipareita voi paistaa haluamansa määrän, ja annospakkaukset on helppo pakastaakin, jos ei huvitakaan seuraavana päivänä leipoa. Yleensä kyllä huvittaa :)