Hedelmäinen ja pähkinäinen kuivakakku on kuulunut meidän perheemme jouluun niin kauan kuin muistan. Kakku on kirsikoista, rusinoista ja pähkinöistä värikäs, ja voin hyvin kuvitella, kuinka olen pienenä noukkinut vain "rusinat pullasta" ja varsinen kakkuosuus on jäänyt syömättä. Tässä on konjakkinen hedelmäkakku, joka ei ehkä ole lasten mieleen mutta josta aikuisilta ei takuulla jää muruakaan, koska se on niin herkullista.

DSC_0427.jpg

Kakun teon voi aloittaa jo edellisenä iltana, jolloin hedelmät laitetaan kylpemään konjakkiin. Kuivatut aprikoosit, karpalot ja rusinat muuttuvat meheviksi, pulleiksi ja valtavan maukkaiksi, kun se saavat imeä itseensä konjakin nesteen ja aromit.

DSC_0414.jpg

Jos ei malta odotella yön yli, lyhyempikin aika toki riittää. Noin parissa tunnissa hedelmät ovat imeneet itseensä jo runsain mitoin nestettä, joten kakkutaikinan teon voi aloittaa.

Ensin huoneenlämpöinen voi, fariinisokeri ja taloussokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan yksitellen kaksi kananmunaa ja sen jälkeen yksi desilitra hasselpähkinäjauhoa. Jauhon jälkeen joukkoon vatkataan vielä yksi kananmuna. Lopuksi taikinaan sekoitetaan vehnäjauhoja, leivinjauhetta ja vaniljasokeria sekä käännellään joukkoon konjakkiset hedelmät sekä paahdettuja, rouhittuja hasselpähkinöitä.

DSC_0423.jpg

 

Vaaleanruskeaa, paahtuneen pähkinäisen tuoksuista ja aavistuksen konjakilta maistuvaa taikinaa paistetaan torvivuoassa 50 minuuttia 175 asteessa.

DSC_0425.jpg

Noin puolen tunnin jälkeen vuoan päälle voi laittaa leivinpaperin, jos alkaa näyttää, että pinta tummuu liikaa. Kakku saa jäähtyä hieman vuoassaan ennen kumoamista. Ja vielä kumoamisenkin jälkeen syöjät joutuvat odottamaan, sillä tämän kakun täytyy saada tekeytyä vähintään yön yli, ennen kuin se leikkautuu kauniisti ja maut ovat tekeytyneet. Ja tekeytyväthän ne vielä yhden yön jälkeenkin, eli (lisä)odottaminen tekee tälle kakulle vain hyvää.

Konjakkinen hedelmäkakku

0,5 dl konjakkia

1 dl kuivattuja aprikooseja

0,5 dl rusinoita

0,5 dl kuivattuja karpaloita

1 dl hasselpähkinöitä

1 dl hasselpähkinäjauhoa

2,5 dl vehnäjauhoa

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

200 g voita

1 dl fariinisokeria

1,5 dl taloussokeria

+ voita & korppujauhoa vuoan voiteluun.