On marraskuun ensimmäinen päivä, ja se tarkoittaa, että saan aloittaa jouluvalmistelukauden! Samalla paljastuu Instagram-videoideni sisältö, ja kyllä vain, siellä on tekeillä piparkakkutaikina. Ja kyseessä ei ole mikä tahansa piparkakkutaikina, vaan mielettömän maukkaiden, mausteisten ja rapeiden gluteenittomien piparkakkujen taikina.

20171018-093205.jpg

Tänä vuonna Reseptin ja hellan välin valtaavat erilaiset gluteenittomat joululeivonnaiset, joita postailen jouluun asti epäsäännöllisen säännöllisesti. Luvassa on suolaisia ruokia ja leivonnaisia sekä makeita herkkuja, kuten pipareita, torttuja, kakkuja ja makeisia - siis kaikkia sellaisia hyviä asioista, jotka kuuluvat joulun odotukseen ja jouluun. Ja jos sinulla, arvoisa lukija, on mielessä jokin gluteeniton jouluherkku, jonka tahtoisit minun tekevän, laita kommenttikenttään viesti niin pyrin toteuttamaan toiveesi.

Gluteenittomat piparkakut valmistetaan aivan samalla tavalla kuin vehnäjauhoistakin tehtävät piparit, mutta jauhoina käytetään tattarijauhoja ja vaaleaa jauhoseosta. Ennen jauhoja tarvitaan kuitenkin voita, tummaa siirappia, fariinisokeria ja joulumausteita, jotka kiehautetaan kattilassa tummanruskeaksi ja hekumalliselta tuoksuvaksi tahnaksi.

20171017-184329.jpg

Kun voi-siirappi-sokeri-mausteseos on kiehahtanut, se laitetaan kylmävesihauteeseen jäähtymään. Huoneenlämpöiseksi jäähtyneeseen taikinaan vatkataan sähkövatkaimella kananmuna ja maun viimeistelemiseksi tilkka konjakkia. Lopuksi lisätään jauhot, jotka on sekoitettu keskenään ja joihin on sekoitettu sooda. Jauhojen määrä riippuu aina kananmunan koosta ja tuulen suunnasta, joten loppuosa jauhoista kannattaa lisätä pikkuhiljaa eikä kerralla humauttaen.

20171017-194227.jpg

Gluteenittomat piparkakut (3 pellillistä keskikokoisia)

100 g voita

1 dl tummaa siirappia

1,5 dl fariinisokeria

 1 tl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl neilikkaa + 2 tl pomeranssinkuorta

(TAI em. mausteiden sijaan 1,5 rkl piparkakkumaustetta) 

1 tl kardemummaa

1 rkl konjakkia

1 kananmuna

2 dl tattarijauhoja

noin 4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta 

1 tl ruokasoodaa.

Valmis taikina kääritään suorakaiteen muotoisena palasena kelmuun ja laitetaan yöksi jääkaappiin tekeytymään. 

20171017-195342.jpg

Seuraavana päivänä taikina on valmista kaulittavaksi ja paistettavaksi. Taikina on ihan yhtä helppoa käsitellä kuin vehnäjauhotaikinakin, mutta täytyy muistaa käyttää myös kaulitsemisessa gluteenittomia jauhoja tavallisten sijaan!

20171018-085318.jpg

Pipareita paistetaan 175 asteessa kiertoilmauunissa ja 200 asteessa tavallisessa uunissa. Paistoaika on 6-8 minuuttia riippuen piparien koosta ja uunin kuumuudesta. Yleensä ensimmäinen pelti vie hieman kauemmin kuin myöhemmät.

20171018-092232.jpg

Gluteenittomat piparit ovat melko pehmeitä uunista tultuaan, joten niiden kannattaa antaa rauhassa jäähtyä leivinpaperin päällä ennen siirtämistä. Parhaiten piparkakut säilyvät ilmatiiviissä rasiassa, jossa on esimerkiksi voipaperia keksikerrosten välissä. Ja sesongin ensimmäinen annos ei yleensä joka tapauksessa säily kauaa, koska se tulee syödyksi välittömästi... Ja ensimmäiset jo taikinana!

20171018-100643.jpg