Aivan kuten piparit, myös joulutortut ovat erottamaton osa joulunalusaikaa ja jouluun laskeutumista.

Olin kuitenkin jo etukäteen kuullut usealta eri taholta, että gluteenittomien joulutorttujen tekeminen on astetta haastavampaa kuin monien muiden leivonnaisten. Haastavuus johtuu siitä, että yleensä torttuihin tavoitellaan rapeaa ja lehtevää rakennetta, jota on hyvin vaikea saada aikaiseksi ilman gluteenia. Sen minäkin jouduin toteamaan, kun tein tätä ensimmäistä gluteenitonta joulutorttukokeiluani, jossa on käytetty Vuohelan torttu- ja pasteijataikinaa.

20171105-085415.jpg

Taikina myydään pakasteena 500 gramman pakkauksessa. Taikina sulatetaan, ja siitä vaivataan ennen kaulitsemista. Kaulitsemisessa voi käyttää apuna gluteenittomia jauhoja, ja sopivan ohueasta taikinasta leikataan torttuaihioita. 

Taikinapakkauksessa on kuva puolipyöreistä, täytetyistä piirasista, ja ehkä sellaisten tekemiseen taikina soveltuukin paremmin. Tähtitorttuja varten taikinasta leikataan veitsellä tai taikinapyörällä neliöitä, joiden jokaiseen kulmaan leikataan viilto melkein neliön keskikohtaan saakka. Jokaisesta kulmasta käännetään keskikohtaa kohden aina saman puoleinen reuna, jolloin saadaan aikaan tähteä muistuttava kuvio. Tähtitorttu voidellaan ja lopuksi keskelle lusikoidaan aimo keko luumuhilloa.

Torttuja paistetaan 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai niin kauan, että ne saavat kauniin ruskean paistovärin. Ja värihän onkin kaunis, kuten on myös tortun muoto – tämän taikinan taitokset eivät aukeilleet mihinkään suuntaan eikä hillo vaellellut pitkin torttua. Mutta lehteviä nämä eivät kyllä millään mittatikulla mitaten ole.

20171105-085426.jpg

Maku taikinassa on ihan hyvä (ja luumuhillo on herkkua millaisen alustan päällä tahansa!), mutta rakenne on niin tiivis, että tämä torttu ei vielä pääse seulasta läpi. Uskon, että on olemassa lehtevämpikin mahdollisuus, joten otan mielelläni vastaan kaikki vinkit ja ehdotukset ennen seuraavaa kokeilua! :)