Vietimme eilen isoäitini 85-vuotissyntymäpäivää pienesti perhepiirissä, ja koska joukossamme on kaksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa, koko kattaus oli toteutettu gluteenittomana. Ja tarjollahan oli miltei sen seitsemää sorttia kakkuja, pullaa ja pikkuleipiä!

Täytekakkujen sijaan tarjolla oli kahta hyydytettyä juustokakku, lakka-tyrni- sekä suklaakakkua.

DSC_0019.jpg

Lakka-tyrnijuustokakussa on gluteenittomista jauhoista tehty kakkupohja, ja itse hyydyke on luonnostaan gluteeniton.

DSC_0018.jpg

Samoin todella täyteläinen, rommilla ja kahvilla maustettu suklaakakku on luonnostaan gluteeniton - raaka-aineita ovat ainoastaan tuorejuusto, kerma ja suklaa - ja pohja on tehty gluteenittomista kekseistä.

DSC_0016.jpg

Pullat (jotka pilkottavat ylemmässä tyrni-lakkakakkukuvassa) on tehty Pirkan gluteenittomasta pullataikinasta, joka on jo useaan otteeseen tullut testattua erinomaiseksi gluteenittomaksi pullataikinaksi. Täytteenä kierrepullissa on mantelimassaa ja pinnalla mantelirouhetta.

Pikkuleivät ovat minun mielestäni ehkä ne hankalimmat gluteenittomista leivonnaisista, sillä rakenteesta tulee helposti hyvin hauras ja mureneva. Nämä mansikkahillotäytteiset lusikkaleivät ovat autenttisen lusikkaleivän makuisia - ihanan paahtuneen voisia siis - ja runsas hillokerros pitää puoliskot tiiviisti yhdessä. Postaan reseptin tänne lähiaikoina.

DSC_0017.jpg

Perinteisiä leivonnaisia kahvipöydässä edustaa myös taatelikakku, joka ei epäonnisesti päätynyt yhteenkään valokuvaan muutoin kuin yksi kulma siellä ja toinen täällä. Tummaa ja omenaista taatelikakkua olen kuitenkin leiponut tänne blogiin jo useammankin kerran, ja resepti löytyy täältä.

Minä en osallistunut näiden juhlien laittamiseen muutoin kuin koristelemalla hyydykekakut, ja täytyy sanoa, että juhlienjärjestämis- ja leivontainto syttyivät jälleen aivan uusiin lukemiin: tekisi mieli väkertää herrasväenleipiä ja macaroneja, paistaa nautinnollisia tiikeri- ja maustekakkuja ja kaulita ja pursottaa täytekakkujen koristeita... Enää puuttuu vain juhlan aihe!