IMG_2615.jpg

Sain kesällä Liisa Westerbergin leivontakirjan Makeaa (readme.fi 2015), ja ajattelin nyt kokeilla siinä olevien suklaa-hasselpähkinäkuppikakkujen ohjetta. Kuva näytti herkulliselta ja ohje kuulosti hyvältä, mutta sellaiselta tavallisen hyvältä. Ohje kuitenkin löi minut ällikällä, ja voisin melkein väittää, että nämä ovat parhaita muffinseja, joita olen ihmismuistiin syönyt!

Ohje on sitä paitsi helppo, mistä annan ehdottomasti plussaa, koska viime työviikko oli kaiken uuden myötä kohtuullisen raskas, joten sen pääteeksi en olisi jaksanut ruveta väkertämään mitään monimutkaista ja hankalaa. Taikinan ainekset siis vain sekoitetaan keskenään, kaadetaan muffinsipeltiin ja paistetaan.

1,5 dl rypsiöljyä

1 dl kahvia

1 kananmuna

1 prk laktoositonta kermaviiliä

3 dl vehnäjauhoja

2,5 dl sirosokeria

1 pss (= 70 g) hasselpähkinäjauhetta

1 dl tummaa kaakaota

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta.

Alkuperäisessä reseptissä on 1,5 desilitraa kermaviiliä ja 1 desilitra hasselpähkinäjauhetta, mutta minä käytin koko purkin ja pussin kumpaakin, ja rakenteesta tuli täydellisen mehevä ja kostea. Märät ainekset siis sekoitetaan keskenään kulhossa, ja toisessa sekoitetaan keskenään kuivat ainekset. Märät aineet kaadetaan kuivien joukkoon, ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Annoksesta tulee 12 todella suurta muffinsia ja silti leipuri sai vielä aimo lusikallisen kaavituksi leivontakulhon pohjalta ;) Ja niin hyvää taikina olikin, että sitä söi raakana silkasta nautinnosta!

DSC_0788.jpg

Mutta koska taikina on tosiaan hieman alkuperäistä suurempi, muffinseista tuli melko isoja ja ne kohoilivat paiston aikana kukin hieman omaan suuntaansa.

DSC_0789.jpg

Mutta se ei haittaa, koska leivonnaiset irtosivat vuoasta ongelmitta hieman yli 20 minuutin paiston jälkeen 175-asteisessa uunissa. Ja tuleehan muffinsien päälle vielä kuorrutekin, joka peittää pienet vinoutumat :)

IMG_2613.jpg

Westerbergin reseptissä kuorrute tehdään voista ja sokerista sekä nutellasta ja kermasta, mutta koska leivonnaisen nimikin on suklaa-hasselpähkinäkuppikakut, minä halusin kuorrutteeseen oikeaa suklaata, joten tein oman versioni:

100 g huoneenlämpöistä voita

1,5 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

50 g tummaa suklaata

1 dl (= 2 isoa rkl) nutellaa.

Sulatin ensin suklaan varovasti mikrossa ja jätin sen jäähtymään. Korkeassa ja kapeassa astiassa vatkasin sähkövatkaimella voin ja tomu- sekä vaniljasokerin ilmavaksi, vaaleaksi vaahdoksi, jossa ei tunnu suussa erillisiä sokerikiteitä. Kaadoin joukkoon sulatetun ja jäähtyneen suklaan ja vatkasin jälleen. Lopuksi lisäsin nutellan ja vatkasin taas sen verran, että seoksesta tuli tasaista ja kuohkeaa. Nam, sitä herkkua olisin syönyt lusikkatolkulla, mutta hieman täytyi jättää pursotettavaksikin...

Eli valmiin täytteen laitoin pursotinpussiin ja käytin tähtityllaa, jotta sain muffinsien päälle korkean, spiraalimaisen keon ihanan suklaista ja pähkinäistä täytettä.

DSC_0798.jpg

Ja koska pihalla marjapensat notkuvat herukoita, hain muutaman oksan koristamaan muffinseja sekä antamaan hieman kirpeyttä makean kuorrutteen vastapainoksi. 

Muffinseissa itsessään on kielenvievä ja suussasulavan herkullinen pähkinän maku, joka tulee hasselpähkinäjauheesta. Kahvi sen sijaan ei makuna tunnu juuri ollenkaan, mutta se ehkä hieman taittaa makeutta - ja sopii täydellisesti yhteen kuorrutteen suklaan maun kanssa. Kerrassaan valloittava herkkupala kahvin kanssa tai sellaisenaan nautittavaksi!