Minulla oli viikonloppuna pienet päivälliskutsut, ja syksyisen ja melko tuhdin menun jälkeen halusin tarjota jälkiruoaksi jotain raikasta. Koska olin jo aiemmin tällä viikolla jälleen kerran hurmaantunut sitruunoihin, päätin jatkaa sitruslinjalla ja tarjota sitruunapannacottaa sitruskompotin kanssa.

sitruunapannacotta2.jpg

Pannacotta täytyy tehdä edellisenä päivänä tai vähintään kuutta tuntia etukäteen, jotta se ehtii hyytyä. Muutoin valmistus on todella helppoa ja nopeaa:

5 dl kermaa

0,5 dl sirosokeria

1 sitruunan raastettu kuori

2 liivatelehteä

Kerma, sokeria ja sitruunankuori sekoitetaan keskenään kattilassa, ja seosta keitetään 15 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lopuksi lisätään sekaan kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet ja kaadetaan massa tarjoilumaljoihin.

DSC_0120.jpg

Sen jälkeen ei auta kuin odotella :) 

Kompotin tein vasta paria tuntia ennen tarjoilua; vain sen verran ajoissa, että se ehtii jäähtyä. Raaka-aineiksi tarvitaan appelsiini, greippi, hieman kirsikkalikööriä (tai esim. Cointreau sopisi todella hyvin) ja pari ruokalusikallista sokeria. Pilkotut sitrushedelmät kiehautetaan nopeasti sokerin ja liköörin kanssa, ja sen jälkeen niiden annetaan hautua kannen alla noin 20 minuuttia, jotta ne pehmenevät hieman ja imevät ihanan makeaa siirappia itseensä.

DSC_0134.jpg

Sitruunan maku tasapainottaa kerman rasvaisuutta ja maistuu todella pehmeän raikkaalta. Hedelmät antavat kivasti vaihtelua rakenteeseen ja ovat eri tavalla kirpsakoita kuin kermassa hautunut sitruuna.

sitruunapannacotta.jpg