Amerikkateema tuntuu jatkuvan leipomuksissani, sillä eilen tein limepiirakkaa, jota maistoin ensimmäistä kertaa vuosia sitten Miamissa. Piirakka eli key lime pie on nimensä mukaisesti limettinen piirakka, joka tehtäisiin oikeaoppisesti key lime -lajikkeesta, mutta niiden puutteessa minä käytin "tavallisia" (en tiedä, miten eroavat avainlimeistä) kaupan limejä.

keylimepie.jpg

Pohja on tyypillinen juustokakun pohja, joka tehdään murskatuista kekseistä ja voisulasta. Minä käytin suklaisia cookieita, koska pieni määrä suklaata tekee leivonnaiselle kuin leivonnaiselle gutaa ;) 

Koska key lime pie on paistettava kakku, myös pohjaa esipaistetaan 8-10 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Paistumisen aikana ehtii tehdä täytteen, jota varten tarvitaan kolmen limen mehu sekä raastettu kuori, neljä kananmunan keltuaista sekä tölkillinen kondenssimaitoa.

Keltuaiset vatkataan sähkövatkaimella niin, että niiden rakenne rikkoutuu ja ne vaahtoutuvat hieman. Sen jälkeen joukkoon sekoitetaan ensin kondenssimaito ja lopuksi limejen mehu sekä kuoriraaste. Raastaessa kannattaa nauttia limen parfyymisesta ja raikkaasta tuoksusta, joka on kerrassaan huumaava!

Täyte kaadetaan esipaistetun pohjan päälle, ja kakkua paistetaan 15-20 minuuttia samassa 175 asteen lämpötilassa. Valmis kakku on edelleen hieman tutiseva, mutta tanakoituu jäähtyessään. Tai siis jos sen malttaa antaa jäähtyä...

DSC_0123.jpg

Minä ja co-leipurini olimme eilen niin malttamattomia, että söimme ison palan lämpimänä. Ja voi taivas, hyvää se olikin! Suussasulavan pehmeä rakenne, toffeisen makea maku kondenssimaidosta ja jumalattoman raikas ja sitruksinen limen maku. Mutta vielä parempaa kakku oli aamulla, kun se oli jäähtynyt. Rakenne on edelleen ihanan pehmeä ja sileä, ja limen ja toffeen maut ovat tasapainottuneet.

Aina voisi kuitenkin tehdä paremmin, ja pohdimme kakkua maistellessamme, että kakun voisi tehdä vieläkin pienempään irtopohjavuokaan, kun nyt käytössä oli 20-senttinen. Siten kakusta saisi korkeamman ja näyttävämmän. Siitä sain idean käyttää täytteestä ylijääneet valkuaiset sekä ekstralimet...

Kuorin limen kuten appelsiinin niin, ettei siihen jää valkoista nahkaa ollenkaan, ja viipaloin sen.

DSC_0130.jpg

Valkuaiset vatkasin sirosokerin kanssa marengiksi, ja koristelin kakun marengilla ja limeviipaleilla.

DSC_0132.jpg

Joihinkin key lime pien resepteihin tuntuu kuuluvan marenki, mikä on luonnollista siinä mielessä, että olisi tyhmää haaskata valkuaiset. Ja koska marenki on ihanaa! :)

DSC_0138.jpg

Kondenssimaito tekee täytteestä makean, joten lisämakeutta kakku ei sinänsä kaipaa, mutta marengin rakenne sopii täydellisesti yhteen sileän täytteen kanssa. Ja kirpakat limeviipaleet todellakin katkaisevat liialta makeudelta siivet!

DSC_0139.jpg