Ehdin juuri pionien kukka-aikaan takaisin kotiin, ja olenkin nyt tämän viikon nautiskellut Suomen kesästä niin auringonpaisteen kuin vesisateen muodossa ja kaikkine herkkuineen. Mansikat kypsyvät, ja enpä muista, milloin olisin saanut mansikkakakkua kesäkuun puolella! Tämä mascarponella täytetty, gluteeniton mansikkabritakakku on kesän ehdoton herkku.

DSC_0184.jpg

Ensin valmistetaan pohjan marenki, jota varten erotellaan 4 kananmunasta valkuaiset puhtaaseen kulhoon. Lisäksi mitataan 2 desilitraa sirosokeria ja varataan sähkövatkain. Valkuaisia vatkataan ensin sellaisenaan valkoiseksi ja ilmavaksi vaahdoksi. Sitten sokeria aletaan pikkuhiljaa ripotella joukkoon koko ajan vatkaten. Kun marenki on kiiltävää, tanakkaa ja valkoista eikä siinä tunnu maistellessa sokerikiteitä, se on valmista. Valmis marenki kestää odottaa jääkaapissa hyvinkin sen aikaa, kun pohjataikina valmistuu.

DSC_0174-2.jpg

Pohja valmistetaan vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri sekä vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Joukkoon lisätään yksitellen erotetut munan keltuaiset ja lopuksi vuorotellen keskenään sekoitettuja gluteenittomia jauhoja, leivinjauhetta ja vaniljaa sekä kevytmaitoa.

Britakakkupohja

150 g huoneenlämpöistä voita

1,5 dl sirosokeria

4 kananmunan keltuaista (valkuaiset marenkiin)

2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1,5 dl perunajauhoa

1 dl mantelijauhoa

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1,5 dl kevytmaitoa.

Pohjataikina levitetään uunipellille ja päälle lusikoidaan marenki. Päälle ripotellaan mantelilastuja, jotka paahtuvat paistamisen aikana rapeiksi ja maukkaiksi ja jotka voimistavat pohjassa olevan mantelin makua.

DSC_0171.jpg

Britaa paistetaan 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 20 minuuttia. Marenki muuttuu vaaleanruskeaksi, pohja kypsyy ja irtoaa pellin reunoista ja mantelilastut rapeutuvat ja saavat kauniin värin. Pohja saa jäähtyä täysin ennen täyttämistä.

Britakakun täyte

2 dl vispikermaa

1 prk (200 g) mascarponejuustoa

1 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

+ noin 1 litra tuoreita mansikoita.

Jäähtynyt pohja halkaistaan kahtia niin, että saadaan kaksi yhtä suurta levyä.

Täytettä varten kerma maustetaan sokerilla ja vaniljalla ja vatkataan vaahdoksi. Vaahtoon sekoitetaan mascarpone, ja koko täyte levitetään toiselle pohjan puolikkaalle. Täytteen päälle pilkotaan runsaasti mansikoita.

DSC_0175.jpg

Toinen pohjan puolikas nostetaan mansikoiden päälle, ja kakku on valmis. Koko Suomi leipoo -ohjelmassa yksi kilpailijoista koristeli britakakun pinnan ja sai tuomareilta moitteita, että kakkuun nimenomaan kuuluu rapea marenkinen ja mantelinen pinta. Olen aivan samaa mieltä; ei kermavaahtoa tai muita marengin lötkistäviä asioita britan pinnalle.

DSC_0177.jpg

Muutama makoisa mansikka ja raikas mintunlehti annokseen, ja vertaansa vailla oleva kesäleivonnainen on valmis.

DSC_0179.jpg

Ja katsokaa nyt näitä kukkia, ei kai kesältä voisi enempää toivoa?!

DSC_0185-2.jpg

DSC_0192.jpg

Mitä ihania kesäleivonnaisia sinä olet tehnyt?