Jos pidät lakritsasta, rakastat näitä macaroneja! 

20170712-153708.jpg

Harmaata taivasta katsellessani aloin unelmoida ensin lakritsipehmiksestä (maistoin viime kesänä ja oli ihan huippua!) ja siitä ajatus kulkeutui jonkinlaisiin lakritsipikkuleipiin. Katsaus keittiön kuiva-ainekaappiin paljasti suuren pussillisen mantelijauhoa, jonka parasta ennen -päiväys lähenee uhkaavasti. Siispä yhtälön ratkaisuna ovat lakritsimacaronit, jotka eivät muutoin vaadi ihmeellisiä raaka-aineita mutta joihin saa kätevästi upotettua ison määrä mantelijauhoa.

Ensin täytyy tehdä taikinan teon suurin työ eli siivilöinti. Puhtaaseen kulhoon siivilöidään mantelijauho, tomusokeri sekä lakritsijauhe. Mantelijauho on sen verran karkeaa, että sen siivilöinti vie oman aikana – mutta on ehdottomasti sen väärti. Kun jauhot on siivilöity ja sekoitettu keskenään, jauhokulho jätetään odottamaan ja siirrytään marengin pariin.

20170712-122436.jpg

Toiseen kulhoon rikotaan kananmunista valkuaiset, jotka vatkataan puhtailla sähkövatkaiment terillä kuohkeaksi vaahdoksi. Kun valkuaisvaahto muistuttaa vaaleita poutapilviä, joukkoon ripotellaan pikkuhiljaa sirosokeri. Valmis marenki on niin kestävää, että kulhon sisältö ei putoa päähän, vaikka tutkiskelisit marenkia kulho ylösalaisin pääsi päällä.

20170712-123301.jpg

Jauhoseos käännellään marengin joukkoon muutamassa osassa, ja lopputuloksen tulisi olla notkeaa mutta kiinteää taikinaa. Väri ei tässä vaiheessa ole lakritsijauheen vuoksi ehkä kaikkein esteettisin mahdollinen, mutta väri kaunistuu paistuessa, joten ei hätää.

Taikina laitetaan pursotinpussiin, josta on lusikointia helpompi saada leivinpaperoidulle pellille tasakokoisia ympyröitä. Sopiva halkaisija on noin 3–4 senttiä, jolloin annoksesta tulee 50 macaronpohjaa. Sitten tulee brutaali vaihe: macaronpellit pudotetaan pöydälle kolmeen otteeseen, jotta kaikki taikinan ilmakuplat pääsevät puhkeamaan. Kopsutteluvaiheen jälkeen macaronit saavat kuivua noin puoli tuntia tai niin kauan, että taikinan pinta tuntuu sormella kokeillessa tarttumattomalta ja hieman nahkealta.

20170712-125903.jpg

Macaroneja paistetaan 140 asteessa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen macaronit ovat sisältä tahmeita mutta pinnalta kuivia ja rapeita.

20170712-133020.jpg

20170712-133010.jpg

Pohjat saavat jäähtyä huoneenlämpöisiksi pellillä, jotta ne ovat helpompi irrottaa. Valmiit macaronit voi täyttää mielensä mukaisesti voikreemillä, kermavaahdolla, ricotalla, rahkalla, erilaisilla hilloilla tai marmeladeilla... Näissä on kahta eri versiota: sitruunatahnaa ja vadelmamarmeladia. 

20170712-153144.jpg

20170712-153735.jpg

Lakritsin maku kuoressa on todella voimakas, joten selkeät ja vahvat maut sopivat myös täytteeseen. Mikäli lakritsin mausta haluaa kuitenkin hienovaraisemman, jauhetta voi laittaa taikinaan vähemmän ja korvata loppumäärän tomusokerilla. Sitten voi tehdä vaikka salmiakkisen tai lakritsisen täytteenkin ;)

Lakritsimacaronit

125 g mantelijauhoa

185 g tomusokeria

15 g lakritsijauhetta

3 kananmunan valkuaista (100 g)

2 rkl sirosokeria

+ lemon curdia ja vadelmamarmeladia täytteeksi.

PS. Ihanan lakritsitäytteen saa kuumentamalla kattilassa desilitran kermaa ja 120 grammaa Hopeatoffee-karamelleja koko ajan sekoitellen. Kun seos on upean lyijynharmaata ja tasaista rakenteeltaan, sen annetaan jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Kylmä ja paksu tahna on helppo joko pursottaa tai lusikoida macaronien täytteeksi.