Kun olin lapsi, tein usein äidin kanssa kaurakeksejä. Sellaisia, joissa tarvitsi vain sekoittaa muutama ainesosa – suurinpiirtein kaurahiutaleita, sokeria ja voita – yhteen, pudotella nokareita pellille ja paistaa. Aloin himoita sellaisia, mutta halusin tuoda niihin jotakin lisää, joten sekoitin taikinaan raakakaakaojauhetta ja tummaa siirappia. Aineksista syntyi herkullisia kinuskisia kaurakeksejä.
Ainesosaluettelo ei ole näissäkään kekseissä pitkä:
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
35 g sulaa voita
1 rkl tummaa siirappia
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus leivinjauhetta.
Tästä annoksesta syntyy yksi iso keksi, josta tulee 4 keksi"viipaletta". Voi sulatetaan kulhossa, ja kaikki muut ainekset sekoitetaan sulaan rasvaan. Taikina laitetaan pellille yhdeksi pyöreäksi levyksi, joka on noin puoli senttimetriä paksu.
Paistoaika on 175-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia keskikorkeudella, minkä jälkeen keksi on keskeltä edelleen sitkeänpehmeä mutta reunoilta perinteisen ohuen kaurakeksin tapaan rapea.
Hetken jäähtymisen jälkeen keksin voi leikata sopiviksi annospaloiksi ja vaikka iltateen kanssa nautittava pikkuherkku on valmis.
Seuraavalla kerralla teen ehdottomasti kaksinkertaisen annoksen (ja ohje onkin helppo tuplata tai vaikka nelinkertaistaa), sillä nämä pikkumakeat katosivat pöydästä sen siliän tien!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.