Laitoin juuri asettumaan jääkaappiin kakun, joka on tehty raakakakun reseptillä. Vältän kuitenkin tarkoituksellisesti sanan raakakakku käyttämistä, koska minun ajatusmaailmassani se yhdistyy erilaisiin dieetteihin, erikoisruokavalioihin ja superfood-ajatteluihin. Niissä ei suinkaan ole mitään väärää, mutta minä en tahdo, että leipominen on millään tavalla kompromissipuuhaa. Tai toisin sanoen en tahdo käyttää joitain raaka-aineita sen vuoksi, että jotkut toiset ovat kiellettyjä tai jotenkin epätoivottuja. Ja tämä on siis vain ja ainoastaan minulle muotoutunut käsitys raakaruoasta, joten en millään muotoa halua kenenkään muun mieltä pahoittaa.

"Raakuudeen" sijaan minut tähän kakkukokeiluun houkutteli toisaalta uusien makujen etsiminen ja toisaalta tämä tukahduttava helle. Leipomishalut eivät säätä katso, mutta uunin porruuttaminen ei houkuttele, joten täytyi keksiä jotain ilman uunia. Erilaisia hyydykekakkuja olen tänne blogiinkin tehnyt muutamia ja useita muita reseptejä on vielä jakamatta, mutta esim. baileys-juustokakku olisi aivan liian tuhtia ja raskasta tälle säälle. 

Internetin ihmemaailmasta silmiini osui suklaisen raakakakun ohje, jota käytin oman reseptini pohjana. Alkuperäinen löytyy osoitteesta www.voihyvin.fi/artikkeli/raakaruoka-avokado-suklaakakku. (Tässäkin raakaruoka yhdistetään hyvinvointiin, mutta ingressissä mainostetaan kakun sopivan myös tavalliselle herkuttelijalle, joten minäkin saan kokeilla ;))

Pohjan teon aloitin esipilkkomalla veitsellä yhteensä 150 grammaa manteleita ja cashewpähkinöitä. Samalla punnitsin myös myöhemmin tarvittavat kuivatut taatelit, joita käytin 100 grammaa.

20140727_180610%5B1%5D-normal.jpg

Seuraavaksi surautin mantelit ja pähkinät tehosekoittimella hienojakoiseksi muruksi. Olin jo henkisesti varautunut tekemään työn käsin morttelilla, sillä tehosekoittimemme on ajalta ennen minua eli varrmaan kultaiselta 80-luvulta, mutta siinähän oli ytyä kuin pienessä kylässä!

20140727_180936%5B1%5D-normal.jpg

Ainekset hurahtivat tasaiseksi alta aikayksikön, joten lisäsin perään kuivatut taatelit, 2 ruokalusikallista tummaa kaakaojauhetta, teelusikallisen vettä sekä pienen ripauksen suolaa.

20140727_181232%5B1%5D-normal.jpg

Lopuksi sekoitin massaa hieman vielä lusikalla, sillä pyörivä terä ei tuntunut ulottuvan aina kulhon reunaan asti. Massan taputtelin irtopohjavuoan pohjalle aivan kuten hyydykekakkujen pohjaa tehdessä, ja laitoin sen jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi.

20140727_181938%5B1%5D-normal.jpg

Täytteeseen laitoin

4 avokadoa,

lorauksen sitruunamehua,

100 grammaa tummaa kaakaojauhetta,

yht. 100 grammaa tummaa siirappia ja glukoosisiirappia (n. 80 + 20 grammaa) ja

yhden vaniljatangon siemenet.

Kuorin ja pilkoin avokadot kulhoon, lisäsin muut aineet ja ryhdyin surauttamaan massaa tasaiseksi sauvasekoittimella. Kyllä, sauvasekoittimella, koska alkuperäinen ohje kehotti niin tekemään. En ymmärrä, miksi en tajunnut tehdä hommaa samalla tehosekoittimella, joka toimi todella hyvin pohjan teossa. Sauvasekoittimen kanssa oli hirrmunen savotta saada massa tasaiseksi ja hikikin meinasi siinä puuhassa tulla.

20140727_183311%5B1%5D-normal.jpg

Noh, loppujen lopuksi massasta tuli kuitenkin kutakuinkin tasaista, ja se maistui todella hyvältä! Suklaista ja kermaista, mutta samalla jollakin tapaa raikasta. Kaavin massan pohjan päälle vuokaan, ja siellä se nyt jääkaapissa asettuu.

20140727_184037%5B1%5D-normal.jpg

Lopputuloksen mausta en siis tiedä vielä mitään, vaan se saa odotuttaa itseään huomisaamuun :)

PS. Avokadoista jääviä kiviä ei kannata heittää hukkaan, vaan ne kannattaa liottaa vedessä parin viikon ajan ja sitten istuttaa kevyeen multaan kuten istukassipulit. Minulla on kaksi itämässä, ja toinen on jo puolen metrin mittainen huiskelo. Tosin omaa avokadosatoa saan varmaan odotella vielä tovin...

avokado-normal.jpg

Pienempi on vielä kovin kovin nysä, mutta maasta se pienikin ponnistaa :)

avokado_pieni-normal.jpg

Ensin avokado ikään kuin halkeaa, ja sitten halkeamasta alkaa puskea pieni ja hentoinen varsi. Laitoin tästäkin kakusta jääneet neljä kiveä veteen likoamaan, joten viljelmääni odottaa laajentuminen lähiaikoina :)