20170909-121351.jpg

Minulle iskee toisinaan vastustamaton mieliteko tehdä jotain pikkutarkkaa näpertelytyötä. Työ voi olla käsityö tai uudenlainen letti hiukseen tai jokin leivonnainen, jonka tekeminen vaatii näpräämistä. Tämänkertaisen näpertelyinnon seurauksena syntyi punakultainen prinsessakakku.

Prinsessakakku

Pohja:

4 kananmunaa

2 dl sirosokeria

2 tl vaniljasokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

+ voita ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen.

Täyte:

300 g vadelmamarmeladia

250 g vaniljarahkaa

2 dl vispikermaa

+ maitoa ja vaniljasokeria kostuttamiseen.

 

20170909-120610.jpg

Kakkupohjaa varten vatkataan huoneenlämpöiset kananmunat ja sirosokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Kun sähkövatkaimen kärjellä taikinan pintaan piirretty kuvio säilyy hetken, vaahto on valmista. Joukkoon siivilöidään keskenään sekoitetut jauhot ja taikina käännellään tasaiseksi. 

20170907-192454.jpg

Taikina kaadetaan 22-senttiseen irtopohjavuokaan, joka on voideltu ja jauhotettu korppujauhoilla. Paistoaika on noin 40 minuuttia 175-asteisen uunin alatasolla. Jos kakun pinta tummuu liikaa paiston aikana, päälle voi laittaa arkin leivinpaperia.

20170907-201044.jpg

Valmis kakkupohja saa vetäytyä yön yli, ja seuraavana päivänä pääsee täyttämään ja kuoruttamaan – eli näpräämään!

Ensin kakku leikataan kolmeen yhtä paksuun kerrokseen. Sen jälkeen ylimmistä kerroksista on hyvä hieman leikata sahalaitaisella veitsellä reunoja pois, jotta prinsesakakun kaunis pyöreä muoto on helpompi saada.

Sitten valmistetaan täyte: Kostuketta varten sekoitetaan hieman vaniljasokeria lasilliseen maitoa. Vaniljaista täytettä varten maustetaan kerma tomusokerilla ja vaniljasokerilla ja vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Lopuksi joukkoon sekoitetaan vaniljarahka.

(Psst! "Oikeissa" prinsessakakuissa täytteenä on vaniljakreemiä, joka valmistetaan sekoittamalla vaniljakiisseliä ja kermavaahtoa, mutta minusta rahka antaa ihanaa raikkautta kakkuun.)

Kakku täytetään toistamalla kaava kostutus – vadelmamarmeladi – vaniljatäyte (noin 1/3 koko määrästä) ensimmäisen ja toisen kakkupohjan päälle. Myös kakun kansi kostutetaan kevyesti, ja päälle levitetään loppu vaniljatäyte niin, että reunat sivellään vain kevyesti ja päällä on runsaampi keko. Tämä auttaa jälleen kakun pyöreän muodon saavuttamisessa.

Prinsessakakku kuorrutetaan marsipaanilla, joka perinteisesti on joko vaaleanvihreää tai vaaleanpunaista. Tämä syyskakku hehkuu kuitenkin tummanpunaisena ja saa hunnukseen kultaista elintarvikeglitteriä.

20170909-122137-2.jpg

Kuorrutusta varten tarvitaan 250 grammaa marsipaania sekä tomusokeria kaulitsemisen avuksi. Marsipaani työstetään käsissä ensin pyöreäksi palloksi, jossa ei näy saumoja. Pallo litistetään käsissä litteäksi ja sitä aletaan varovasti kaulita ohuemmaksi. 

Kun marsipaanilevy on riittävän suuri peittämään koko kakun, se rullataan löyhästi kaulimen ympärille, koska siitä se on helppo asetella sopivaan kohtaan kakun päälle niin, että kaikki reunat tulevat kokonaan marsipaanin peittoon. Reunojen yli menevät osat voi leikata irti esimerkiksi taikinapyörällä tai kapeateräisellä veitsellä ja niistä voi muotoilla vaikka ruusun kakun koristeeksi. Lopputulos viimeistellään sirottelemalla glitteriä kakun päälle. Ruusujen ja kakkua ympäröivän nauhan kultaamiseen käytin pikkuruista elintarvikesivellintä.

20170909-121003.jpg