Löysin bbcgoodfoodin sivuilta (http://www.bbcgoodfood.com/recipes/sticky-toffee-fig-rolls) niin vastustamattoman kuuloisen reseptin, että se päätyi heti välittömästi kokeiluun. Muut ainekset löytyi sopivasti kotoa, joten tarvitsin kipaista vain kuivattuja viikunoita ja irtokarkkihyllystä vaniljafudgeja, jotta pääsin viikuna-toffeerullani kimppuun.

DSC_0508.jpg

Ensin täytyi saada taikina kylmään asettumaan, joten nypin kylmän voin, jauhot, mausteet ja sokerin murumaiseksi seokseksi, johon sekoitin käsin yhden keltuaisen. Taikina tuntui tässä vaiheessa mukavan kiinteältä, ja sen sai helposti pyöriteltyä palloksi, jonka käärin kelmuun ja laitoin jääkaappiin.

Taikinan asettuessa ehtii juuri sopivasti tehdä ja jäähdyttää viikunaisen täytteen. Kattilaan mitataan kuivatut viikunat, sokeri sekä yhden appelsiinin kuori ja mehu.

DSC_0494.jpg

Appelsiinit ovat niin upean värisiä ja makuisia tällä hetkellä, että voisin keksiä loputtomiin erilaisia ruokia ja leivonnaisia, jotka tahtoisin suorastaan hukuttaa appelsiineihin!

DSC_0492.jpg

Viikunaseoksen annetaan kiehua hiljalleen noin kymmenisen minuuttia, jotta sen saa lopuksi soseutettua esim. sauvasekoittimella tasaiseksi. Kun täyte on jäähtynyt, siihen sekoitetaan pienityt toffeet. Leipuri sai käyttää kaikki itsehillintänsä rippeet, ettei syönyt tässä vaiheessa kuormasta...

fudge.jpg

Nyt siis sekä taikina että täyte on valmis, joten on aika laittaa uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja ruveta yhdistämään palaset.

Taikina kaulitaan noin 20x30-kokoiseksi suorakaiteeksi, mikä osoittautui ainakin minulle hieman haastavaksi operaatioksi. Taikina oli kovin murenevaa, mutta varovaisuudella ja riittävän hitailla liikkeillä sain kuin sainkin taikinasta tasapaksuisen levyn, jonka halkaisin pituussuunnassa kahtia.

Kummallekin puolikkaalle levitetään täytettä noin puolelle pinta-alasta, jotta rullaaminen onnistuu.

DSC_0500.jpg

Pintaan kannattaa tökkiä haarukalla hieman reikiä, ja sitten vain uuniin noin 20 minuutiksi, jotta taikina muuttuu kullanruskeaksi. Rapeus tulee vasta jäähtymisen myötä, ja sen takia rulla kannattaa leikata annospaloiksi vasta jäähtyneenä.

DSC_0503.jpg

Taikinan kanelin ja kardemumman tuoksu yhdistyy huumaavasti kuuman viikunahillon tuoksuun, ja pehmenneet toffeepalat ovat ihana yllätys. Toisaalta viikuna on todella makea jo itsessään, joten voisin ehkä jopa jättää toffeet pois... Söisin ne siis sellaisenaan ;)

DSC_0506.jpg

Tässä vielä käyttämäni resepti, joka eroaa hieman alkuperäisestä:

Taikina:

140 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 reilu dl grahamjauhoja

1 dl fariinisokeria

ripaus kanelia

ripaus kardemummaa

1 keltuainen

Täyte:

200 g pehmeitä, kuivattuja viikunoita

1 appelsiinin kuori ja mehu

0,5 dl fariinisokeria

tilkka vettä (niin, että ainekset peittyvät kattilassa)

10 vaniljafudgea.