On se hyvä, että viime syksynä leikin ahkerasti pakastaja-Elviä ja pakastin normi mansikoiden ja mustikoiden lisäksi myös vähän muita marjoja ja hedelmiä, koska suurin osa marjoista on jo loppu ja pakastin ammottaa tyhjyyttään. Onneksi pohjalta löytyi sentään pussillinen raparperiä, joista sain keitettyä kotoisan kiisselin. Ja koska raparperin sisältämän oksaalihapon kanssa täytyy aina syödä jotain maitotuotetta, sain hyvän syyn tehdä myös vaniljakiisseliä.

DSC_0256.jpg

Keitin pussillisen (noin litran) pakasteraparpereja miedossa punaherukka-mansikkamehussa (8 dl), johon lisäsin reilun puoli desiä sokeria. Suurustin kiisselin perunajauhoilla (noin 3 rkl), jotka sekoitin ensin kylmään veteen ja kaadoin noin 5 minuuttia kiehuneeseen raparperi-mehuseokseen. Sen jälkeen yksi pulpsahdus riittää ja kiisseli on valmista.

DSC_0264.jpg

Vaniljakastikkeen, tai rakenteensa puolesta paremminkin vaniljavanukkaan, tein rasvattomasta maidosta, koska se oli ainoa maito, jota jääkaapista löytyi, ja myös koska nyt on vain tavallisen arkimaanantai. Kermat jätetään keskiviikkoon. Tai edes tiistaihin... ;)

Kaadoin kattilaan 4 desiä rasvatonta maitoa, yhden vaniljatangon siemenet, 3 ruokalusikallista sokeria, 1 ruokalusikallisen perunajauhoa ja yhden kananmunan. Sekoitin niin voimakkaasti että kananmunan rakenne rikkoutuu kunnolla ja vasta sen jälkeen laitoin lieden tulille. Maitoa täytyy sekoittaa koko ajan, jottei se pala pohjaan. Hämmensin niin kauan, että kastike suurustui ja kiehahti. Keittää sitä ei siis tarvitse. 

Ja koska olen kärsimätön luonne, laitoin kastikkeen kylmävesihauteeseen jäähtymään, jotta saan syödä mahdollisimman pian. Ja koska olen myös isojen makujen ystävä, laitoin haaleaan kastikkeeseen vielä teelusikallisen vaniljasokeria. Vaniljasokeri kuitenkin vasta ihan loppuvaiheessa sen takia, että siitä tulee keitettäessä kitkerää.

DSC_0269.jpg

Vaan ei tullut tästä kitkerää. Päinvastoin tuli erittäin hyvää, vaikkakaan ei rasvaton maito millään kermaksi muutu.

DSC_0273.jpg

Iltapala on valmis. Huomaa ainesosien keskenäinen suhde: vaniljakastiketta alias vaniljavanukasta täytyy olla sekä kiisselin päällä että santsaamista varten erillisessä kermakossa :) Ehkä tämä onkin vaniljavanukasta raparperikiisselin kera eikä toisin päin...